krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Kultura Novo mesto

Državno priznanje za zavod LokalPatriot

Piše: R.K.

Čas objave:
08.12.2021 10:43

Včeraj je potekal redni letni Nacionalni posvet mladinskega sektorja, ki ga pripravlja Urad Republike Slovenije za mladino, ki deluje v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Tudi letos je posvet potekal preko spleta, vrhunec dogajanja pa je predstavljala podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2021.

Urad RS za mladino priznanja, ki jih je letos podelila Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, podeljuje v treh kategorijah - za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja, za uspešno izveden mladinski projekt ter za kakovostno in dolgoročno delo na področju mladinskega dela posameznika in/ali posameznice.

V kategoriji za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja je nagrado za leto 2021 prejel zavod LokalPatriot, strokovna komisija pod vodstvom Janeza Škulja pa je v obrazložitvi zapisala: »LokalPatriot je zavod, ki si s svojimi enotami: klubom LokalPatriot, Galerijo Simulaker in konS vozliščem Sonar, strateško prizadeva za zagotavljanje kakovostne ter obenem raznovrstne ponudbe mladinskih, kulturnih in drugih družbenih vsebin prebivalcem Novega mesta in širše dolenjske regije že več kot 20 let. Poleg osrednjih klubske in galerijske dejavnosti so postali prepoznavni predvsem po festivalih in delavnicah, ki so jih organizirali v minulih letih. Na odru kluba LokalPatriot je nastopala večina najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, njegova programska ekipa vsa leta delovanja kluba poseben poudarek namenja avtorskim glasbenim projektom ter obetavnim mlajšim glasbenikom in glasbenim skupinam, v Galeriji Simulaker pa so razstavljali vsi vidnejši vizualni umetniki zadnjih desetletij s poudarkom na predstavnikih mlajše generacije.
LokalPatriot z galerijo, klubom in vozliščem ne le sledi, temveč tudi pripomore k razvoju področja mladinskih in umetniških praks ter postavljanju kakovostnega standarda na državni ravni. V zadnjih letih je zavod zelo dejaven tudi na področju zagovorništva. Vsi programi in projekti zavoda LokalPatriot vsa leta delujejo včasih kot inkubator, včasih pa kot generator na stičišču mladinskega, kulturnega, socialnega, družbenega, izobraževalnega in podjetnega sveta večinoma mladih obiskovalcev. Njihov prispevek je zato odmeval prek lokalnih in regionalnih meja ter jih postavil na zemljevid organizacij v mladinskem sektorju, ki širijo meje možnega in delujejo z večstranskimi učinki na mlade in okolico.«

Ostali dobitniki državnih priznanj za izjemne dosežke v mladinskem sektorju za leto 2021 so Zorko Škvor, za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju v mladinskem sektorju in Cerkljanski mladinski alternativni klub (C.M.A.K.) za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja. Za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju sta bili letos podeljeni dve priznanji - društvu Mladinski ceh za projekt BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE ter zavodu za vzgojo, versko, kulturno in izobraževalno dejavnost mladih Katoliška mladina za projekt Stična mladih.