Green lake Svet24.si

20-letni moški se je utopil na območju Zelenega ...

uvodna Svet24.si

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

DRU20150503BOBO152 Necenzurirano

Nova napaka sodišča: obsojeni bankirji so se ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Kronika Novo mesto

Še vedno velja prepoved kurjenja v naravi

Piše: STA

Čas objave:
02.03.2019 13:26

Agencija RS za okolje (Arso) je danes obnovila opozorilo o veliki požarni ogroženosti v naravnem okolju na celotnem območju države, ki bo po trenutnih napovedih veljala do vključno ponedeljka. Tudi včeraj je izbruhnilo veliko manjših požarov trave in grmičevja, med drugim zaradi nedovoljenega kurjenja na prostem.

Kot kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje, so morali gasilci v petek na različnih koncih države več kot 30-krat posredovati zaradi goreče trave, vejevja, podrasti in grmičevja.

V več primerih je zagorelo, ker so ljudje kljub prepovedi kurjenja v naravnem okolju zakurili ogenj. Ko je razglašena velika požarna ogroženost, je namreč prepovedano med drugim kuriti, kuriti kresove in požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete, pojasnuje Arso.

Agencija je tudi napovedala, da bosta inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Arso je veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasil v ponedeljek, oranžna stopnja vremenske ogroženosti zaradi možnosti požarov je razglašena do vključno ponedeljka. V ponedeljek zvečer bo po napovedi na zahodu začelo deževati, v noči na torek pa bodo padavine zajele vso državo.

Z Regijskega centra za obveščanje Novo mesto, so sporočili, da je včeraj pogosto gorelo tudi na njihovem območju.  Ob 11.27 sta v Šmihelu v Novem mestu goreli trava in podrast. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel.  Ob 11.44 je ob avtocesti pri Dobruški vasi, občina Škocjan, gorela suha trava. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobrava. Ob 14.11 sta pri naselju Gorenje Kamenje, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Ob 18.48 je v Stranski vasi, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Ob 20.05 je ob Ulici Na hribu v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci GRC in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar na površini okoli dva kvadratna metra pogasili. Ob 20.38 je v bližini ulice Pot v gaj v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci GRC in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili.