izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Kronika Ljubljana

V trčenju policijskega in osebnega vozila na Ižanski cesti je umrl policist

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.07.2015 15:08

V sobotnem trčenju policijskega in osebnega vozila na Ižanski cesti je umrl policist, eden pa je lažje poškodovan. Policista sta bila na nujni vožnji zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu, ko je po zbranih ugotovitvah voznik osebnega vozila, ki je lažno najavil intervencijo, namerno trčil v policijsko vozilo.

Policijska uprava Ljubljana je bila v soboto okrog 11.15 ure obveščena o dogodku, v katerem je na Ižanski cesti prišlo do trčenja dveh vozil, službenega vozila policije in osebnega vozila.

Policista iz PP Ljubljana Vič sta bila na nujni vožnji zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu. Po Ižanski cesti je v trenutku, ko sta bila policista na nujni vožnji, nasproti pripeljal voznik osebnega avtomobila, nato pa, kot kažejo zbrane ugotovitve, namerno zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v službeno vozilo policistov.

Po zbranih podatkih naj bi voznik osebnega avtomobila predhodno lažno najavil intervencijo na Igu in približno 300 m pred krajem prometne nesreče ustavil svoje vozilo znamke Opel Astra in čakal policiste. Ko je slišal sirene, se je usedel v vozilo, speljal in pospeševal proti Ljubljani.
Neposredno pred nasproti vozečim policijskim vozilom je voznik brez zaviranja zapeljal na levo stran vozišča in trčil s sprednjim levim delom svojega vozila v prednji levi del policijskega vozila Škoda Octavia kombi.

Po sunkovitem trčenju je službeno vozilo policije obstalo na strehi na travniku, vozilo povzročitelja pa je obstalo na cesti.

Policist, ki je vozil, je umrl na kraju nesreče, drugi policist pa je lažje poškodovan. Povzročitelj je hudo poškodovan. Oba sta na zdravljenju v UKC Ljubljana.

Na kraju so najprej prevzeli ogled policisti Postaje prometne policije Ljubljana, po potrditvi namernega trčenja pa ljubljanski kriminalisti. Na kraju sta bila tudi preiskovalna sodnica, državni tožilec in izvedenec prometne stroke.

Ogled kraja kaznivih dejanj, umora policista in poskusa umora policista, še poteka. Policistom in svojcem je zagotovljena psihosocialna pomoč.

V celoten postopek so se vključile pristojne službe iz Policijske uprave Ljubljana in Generalne policijske uprave.

"Žal se je ponovno potrdilo, da je policijsko delo nevarno. Pri opravljanju intervencije je danes ponovno izgubil življenje policist," je  na svojem Facebook profilu zapisalpredsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Dodal je še, da je šlo za namerno trčenje v policista.

Po današnjem incidentu na Ižanski cesti, v katerem je bil en policist ubit, en pa lažje poškodovan, je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar izrekla sožalje svojcem pokojnega policista in vodstvu slovenske policije ter izrazila upanje, da bo drugi policist čim prej okreval. Na ministrstvu so ob dogodku "globoko pretreseni".

Kot so še zapisali na notranjem ministrstvu, se ministrica vse od začetka svojega mandata odločno zavzema za izboljšanje pogojev in razmer, v katerih delujejo policisti. "Ti so pri svojem delu vsakodnevno izpostavljeni nevarnosti in tveganjem, zato bo ministrica tudi v prihodnje naredila vse, da jim zagotovi ustrezne in varne delovne pogoje ter uredi njihov status."

Na tragedijo se je odzval tudi Policijski sindikat Slovenije, ki je v sporočilu za javnost zapisal:


"Žal je tudi letošnji vroč poletni dan prekinila pretresljiva novica o novem, že drugem brutalnem umoru policista v manj kot letu dni, ki je izgubil življenje med opravljenjem nalog v času, ko večina državljanov preživlja letne dopuste. V Policijskem sindikatu Slovenije (v nadaljevanju: PSS) smo zaradi dogodka pretreseni in ogorčeni, še zlasti zaradi načina na kakršnega je ugasnilo življenje našega sodelavca in prijatelja.

Policisti izgubljajo življenja, krute zgodbe se ponavljajo. Na žalost lahko zgolj vedno znova ugotavljamo, da je delo policistov izjemno nevarno. Policisti dnevno postajamo tarče vseh vrst storilcev, ki osebne frustracije usmerjajo na nas, policiste, ki opavljano naloge v imenu države in jo tudi neposredno predstavljamo. Storilci vseh teh gnusnih in strahopetnih napadov na policiste so ob pasivnosti in blagi kaznovalni politiki države očitno prepričani, da bodo po takšnih dejanjih igrali na karto neprištevnosti in za svoja dejanja ne bodo nikoli primerno odgovarjali.

Že ob preteklih tragičnih zgodbah (še vedno je svež spomin na lanski brutalni umor policista Damijana Kukoviča), smo v PSS opozarjali, da bo nujno potrebno spremeniti zakonodajo in tovrstna dejanja kvalificirati kot najhujša dejanja, ki morajo biti temu primerno tudi brezkompromisno sankcionirana. Zgolj in samo jasen signal s strani države, v obliki najstrožjega sankcioniranja takšnih dejanj, lahko prestavlja primerno preventivo v smeri odvrnitve potencialnih storilcev od takšnih dejanj. Res je, da smo se ob odločitvi za poklic policista zavestno odločili za delo, ki je nevarno, a časi se spreminjajo in običajni postopki policistov postajajo vse bolj nevarni za življenje. Prav država pa je tista, ki mora z vrsto ukrepov, tudi v takšnih razmerah, zagotavljati najvišjo možno stopnjo varnosti za policiste, tako s sistemskimi ukrepi kot z naboljšo osebno varnostno opremo.

Dejstvo je, da nobena oprema in še tako dobra usposobljenost policistov ne morejo preprečiti takšnih dejanj, pa vendar se upravičeno sprašujemo ali morda posledice ne bi bile milejše v primeru, da bi policista vozila novejše, varnejše in za delo policije posebej opremljeno vozilo? Na podlagi prvih informacij sta policista pri delu v patrulji uporabljala 8 let staro vozilo, z več kot 210.000 prevoženimi kilometri! Da, s takšnimi vozili država policiste pošilja na reševanje najzahtevnješih varnostih pojavov! Kako dolgo še in koliko žrtev bo še potrebnih? Obljub smo siti, hočemo dejanja!

Žal sta stanje v družbi in razmere v državi najpogosteje razlog za takšna kruta dejanja. Prav zaradi dolgoletnega, s strani države načrtnega razvrednotenja poklica policista, se nam v teh trenutkih ponovno zastavljajo vprašanja, na katere država noče odgovoriti. Mar smo v javnem sektorju res vsi javni uslužbenci enaki in enakovredni? Kdo so ljudje v Vladi, ki nam ne priznajo nesporne specifike in v imenu koga pravzaprav poceni izgubljamo lastna življenja? Vse to so vprašanja, ki se v teh trenutkih pojavljajo pri vseh policistih!


Od odgovornih pričakujemo, da zoper storilca tega gnusnega in strahopetnega dejanja izvedejo vse postopke, pristojne v kasnejših sodnih postopkih pa pozivamo, da takšna dejanja tudi ustrezno in hitro sankcionirajo. Na žalost ugotavljamo, da nekatera hujša dejanja, ki so bila storjena zoper policiste, do danes še vedno niso dočakala ustreznega epiloga.

V imenu vseh članic in članov Policijskega sindikata Slovenije ter v svojem lastnem imenu družini pokojnega policista, vsem sodelavkam in sodelavcem, vsem, ki so pokojnega poznali izrekam iskreno in globoko sožalje. Policistu, ki je v tragičnem dogodku utrpel telesne poškodbe pa želimo čim hitrejše okrevanje. "