skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Kronika Novo mesto

V dveh avtomobilih 21 tujcev

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
18.09.2024 10:59

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 95 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 260 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami in 11 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 16-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, groženj, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi požara, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.


KRIMINALITETA
Policisti PP Novo mesto prijeli tatu parfumov
Nekaj pred 12. uro smo bili obveščeni o tatvini iz prodajalne v Žabji vasi v Novem mestu. Neznanec naj bi iz prodajalne ukradel večje število parfumov in kljub sprožitvi alarmne naprave pobegnil. Z opisom storilca je OKC takoj seznanil policiste na širšem območju in policisti PP Novo mesto so storilca izsledili in prijeli, ko je z osebnim avtomobilom peljal proti uvozu na avtocesto. 34-letnega osumljenca so odpeljali na policijsko postajo, mu zasegli ukradene parfume in jih vrnili osebju prodajalne. Zoper 34-letnika bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Prijeli tatove goriva
V noči na 18. 9. so bili policisti PP Novo mesto obveščeni, da so neznanci na bencinskem servisu na avtocesti v rezervoar vozila natočili gorivo in pobegnili brez plačila. Okoli 4. ure so na Kandijski cesti v Novem mestu izsledili skupino sedmih oseb, med katerimi sta dva ustrezala opisu storilcev. Skušali so pobegniti, vendar so jih prijeli. Ugotovili so, da gre za mladoletnika iz okolice Novega mesta. Odpeljali so ju na policijsko postajo in o njunem ravnanju obvestili starše. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Na podlagi ugotovitev bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlom
Med 13. 9. in 17. 9. je v kraju Bukošek na območju Brežic nekdo vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2.800 evrov škode.


PROMETNA VARNOST
Po avtocesti vijugal z 1,4 promili alkohola
Okoli 19. ure smo bili obveščeni o objestni vožnji voznika osebnega avtomobila znamke Audi, ki naj bi po avtocesti vozil z veliko hitrostjo, vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Policisti so se takoj odzvali, nevarnega voznika izsledili in ustavili pri Trebnjem. Ugotovili so, da gre za 30-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,66 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prekoračitev hitrosti na avtocesti
Nekaj po 19. uri so policisti na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila znamke BMW, italijanskih registrskih oznak, ki je na območju Čateža ob Savi vozil s hitrostjo 188 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost za 58 km/h. 59-letnemu državljanu Italije so zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izrekli globo in kazenske točke.

Kršitelju zasegli traktor
Policisti PP Metlika so bili nekaj pred 21. uro obveščeni o nezanesljivi vožnji voznika kmetijskega traktorja na območju Grabrovca. Kršitelja so izsledili in ustavili. Med postopkom so ugotovili, da gre za 59-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,24 miligramov alkohola. Vozil je neregistriran in nezavarovan traktor, na katerem ni bilo nameščene registrske tablice. Traktor so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.


MEJNE ZADEVE IN TUJCI
Prijeli tihotapca, ki sta v dveh avtomobilih prevažala 21 tujcev
18. 9. okoli 5. ure so policisti PP Metlika na območju Krasinca ustavili voznika osebnega avtomobila Volkswagen golf, bosanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 30-letni državljan Bosne in Hercegovine v vozilu prevaža deset državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.
Prav tako 18. 9. okoli 7. ure so na avtocesti pri Dobruški vasi ustavili voznika osebnega avtomobila Renault scenic srbskih registrskih oznak. Ugotovili so, da 32-letni državljan Srbije prevaža 11 državljanov Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Tri tujce je tihotapec prevažal v prtljažniku.
Državljanoma Bosne in Hercegovine in Srbije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli avtomobila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije še potekajo.


Nedovoljeni prehodi meje
Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Jereslavec, Rigonce, Rakovec, Kapele, Slovenska vas, Vrhje, Loče, Mihalovec) izsledili in prijeli 62 državljanov Sirije, 23 državljanov Afganistana, sedem državljanov Bangladeša, sedem državljanov Nepala, sedem državljanov Pakistana, sedem državljanov Turčije, šest državljanov Konga, štiri državljane Šrilanke, štiri državljane Iraka, tri državljane Indije, dva državljana Mongolije, dva državljana Maroka, dva državljana Somalije, državljana Gambije, državljana Jemna in državljana Egipta. Na območju PP Črnomelj (Zilje, Gorenji Radenci) so prijeli pet državljanov Maroka in državljana Palestine. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.