DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Kronika Novo mesto

Tri nesreče z udeležbo peščev, policija poziva k previdnosti!

Piše: R.K.

Čas objave:
05.10.2021 11:42

Včeraj nekaj pred 10. uro so bili policisti obveščeni o povoženju peške na območju Planine pri Raki. Krški policisti so ugotovili, da se je nesreča zgodila na dvorišču stanovanjske hiše, kjer je 52-letni voznik tovornega vozila pri vožnji vzvratno trčil v 84-letno peško, ki se je nahajala za vozilom. Huje poškodovano žensko so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Na prehodu za pešce trčil v otroka
Nekaj pred 15. uro se je zgodila prometna nesreča na Kandijski cesti v Novem mestu. Policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 27-letni voznik osebnega avtomobila, ki je na prehodu za pešce trčil v 10-letno deklico, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodbe so ji oskrbeli v bolnišnici. Policisti so povzročitelju nesreče zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

Za nesrečo odgovorna peška
Brežiški policisti so bili nekaj pred 16. uro obveščeni o povoženju peške na Trgu izgnancev v Brežicah. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je za nesrečo odgovorna 18-letna peška, ki je stekla čez cesto v trenutku, ko je mimo pripeljal voznik avtobusa, ki trčenja ni mogel preprečiti. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli in jo odpeljali v brežiško bolnišnico.Pešci, bodite previdni, pozivajo policisti!

Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljajo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato ponovno pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov
poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.