Jake Abraham Svet24.si

Igralec je v 57. letu izgubil bitko z rakom

pavel prigožin Svet24.si

Kdo bo podedoval Prigožinove milijone?

agencije-fotka Necenzurirano

Kako gre pod Golobovo vlado Zavrlu, Pusarju & co.?...

vladimir prebilic-pl Reporter.si

Novi obraz, ko bo odletel Golob? Bo župan ...

damir krznar maribor Ekipa24.si

Je govoril o prihodnosti?! Krznarjeve besede po ...

kmetija-2022 Njena.si

Snemanje šova Kmetija je zaključeno

rogaska olimpija Ekipa24.si

Penal, ki je razburil javnost! Olimpija povedla po...

Kronika

Razmere v Osilnici in Kostelu se umirjajo, začenjajo s temeljitejšo sanacijo

Piše: STA

Čas objave:
18.09.2022 15:19

Razmere v Osilnici in Kostelu se po dveh dnevih padavin, ki so povzročile obilne poplave, umirjajo, saj se Kolpa z okoliškimi pritoki počasi vrača nazaj v strugo. Dostop do Osilnice je še vedno mogoč le preko Hrvaške, dostop prek Strme rebri ostaja zaprt. V obeh občinah je treba prekuhavati vodo. Ukrep prekuhavanja vode velja tudi za Črnomelj.

V soboto proti večeru je v Osilnici in Kostelu nehalo deževati, deroča reka Kolpa s pritoki pa se je počasi začela vračati v strugo.

Danes je po besedah županje Alenke Kovač v Osilnici sonce, skupaj s tem pa sta stekla temeljitejša sanacija in pregled škode. Osilnica sicer še naprej ostaja dostopna le preko Hrvaške, to je od Starega trga v Ložu v občini Loška dolina preko hrvaškega Čebra do mejnega prehoda Zamost. Cesta prek Kočevske reke in Strme rebri ostaja v Podvrhu zaprta, saj zaradi vdorov vožnja po njej ni varna.

"Kot vse kaže, bomo še nekaj časa odrezani od sveta, zato si želimo, da si pristojni čim prej ogledajo škodo in da začnemo s sanacijo," je za STA dejala županja. Največ škode je po njeni oceni nastalo na državnih cestah in poplavljenih hišah.

Tudi v Kostelu se po besedah podžupana Mirana Briškija trenutno ukvarjajo s podrobnim pregledom stanja. Vasi ob Kolpi so po umiku reke znova dobile dostop, nimajo pa še informacije, kako je s prehodnostjo cest od Kostela do Osilnice in od Kostela do Starega trga.

Če so se v zadnjih dveh dneh bolj ukvarjali z javno infrastrukturo, se bodo danes bolj posvetili odpravljanju škode v hišah. Med drugim poteka čiščenje mulja iz poplavljenih hiš in dvorišč, kjer so jim na pomoč priskočili gasilci in civilna zaščita. Po podatkih Briškija je podtalnica poplavila kleti od 20 do 30 objektov, v treh do štirih objektih tudi stanovanjske prostore.

Tako v občini Osilnica kot občini Kostel do preklica velja ukrep prekuhavanja vode.

Ukrep prekuhavanja vode v jugovzhodni Sloveniji velja tudi za občino Črnomelj z izjemo vodovodnega sistema Damelj.

Center za obveščanje je sicer v soboto v zvezi z vremenskim dogajanjem po celotni Sloveniji prejel prijave o 95 dogodkih v 39 občinah. Aktiviranih je bilo 48 prostovoljnih gasilskih društev in šest poklicnih enot, največ posredovanj pa je bilo na območjih izpostav uprave za zaščito in reševanje Ljubljana, Novo mesto in Celje, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje.

Gasilci so v soboto zaradi močnega vetra predvsem odstranjevali podrta drevesa z vozišč in zaščitili več odkritih streh, zaradi poplav meteornih voda so prečrpavali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, med drugimi iz gasilskega doma v Dobličah v občini Črnomelj, nakupovalnega centra v Sinji Gorici v občini Vrhnika in doma za starejše v Logatcu.

Narasla reka Kolpa je zalila tudi avtokamp in tri mobilne hiške v kraju Primostek v občini Metlika. Zaradi padavin se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo ali pa so še zaprte nekatere ceste.

Po podatkih iz jutranjega hidrološkega poročila Agencije RS za okolje (Arso) Kolpa in Ljubljanica na Ljubljanskem barju še poplavljata, vendar se njuni pretoki zmanjšujejo. Poplavljene površine se bodo danes in v ponedeljek postopoma zmanjševale.

Poleg omenjenih imajo velike pretoke tudi reke v povodju Vipave in Krke ter reka Rižana. Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek zmanjševala povsod po državi, še navaja poročilo.