minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Kronika Novo mesto

V vozilu prevažal deset tujcev

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
16.09.2024 12:01

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 13. 9. in 16. 9. posredovali v 231 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 700 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri je umrl voznik osebnega avtomobila, dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci hudo poškodovali, pet prometnih nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami in 18 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Krškem kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, lahke telesne poškodbe, prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitev signalno varnostnih naprav, predvajanja glasne glasbe in nedovoljenih prehodov državne meje.


PROMETNA VARNOST
Hudo poškodovan voznik osebnega avtomobila
14. 9. nekaj pred 17.30 smo bili obveščeni o hudi prometni nesreči v Dečnem selu. Policisti so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 26-letni voznik osebnega avtomobila vozil iz smeri Globokega proti Artičam. V Dečnem slu je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v robnik in v brežino ter se prevrnil. Hudo poškodovanega 26-letnika so oskrbeli v brežiški bolnišnici. Policisti okoliščine nesreče še preverjajo.

Neprilagojena hitrost
13. 9. nekaj pred 10. uro se je zgodila prometna nereča na cesti med Rako in Smednikom. Policisti PP Krško so ugotovili, da je 22-letna voznica osebnega avtomobila vozila v smeri proti Smedniku. Zaradi neprilagojene hitrosti je na mokrem vozišču izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in se prevrnila. 22-letnica se je v nesreči lažje poškodovala.

O prometni nesreči z udeležbo tovornega in osebnega vozila v Pogancih na območju Novega mesta smo bili obveščeni 13. 9. nekaj po 11. uri. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 18-letna voznica osebnega avtomobila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom in trčila v tovorno vozilo, ki ga je vozil 59-letni državljan Hrvaške. Lažje poškodovano povzročiteljico nesreče in dve prav tako 18-letni potnici so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zoper 18-letno voznico začetnico bodo policisti uvedli prekrškovni postopek.

14. 9. okoli 8. ure je na območju Ragovega 28-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v poslovni objekt. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,33 miligramov alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Policisti PP Novo mesto so bili 15. 9. okoli 12. ure obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto - Metlika, pri Velikem Cerovcu. Opravili so ogled in ugotovili, da je 75-letni voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške vozil iz smeri Metlike proti Novem mestu. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v brežino. Lažje poškodovanega voznika in prav tako lažje poškodovano potnico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. 75-letniku so policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izrekli globo.

15. 9. nekaj po 14. uri je na cesti Novo mesto - Metlika pri Jugorju pri Metliki 52-letni voznik kombija nemških registrskih oznak zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, trčil v brežino in se večkrat prevrnil. Lažje poškodovanega povzročitelja nesreče in lažje poškodovano potnico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da so bile na kombiju nameščene neprimerne in izrabljene pnevmatike. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so državljanu Nemčije izrekli globo.

Prometna nesreča med Gorenjimi Jesenicami in Puščavo
13. 9. nekaj pred 16. uro se je zgodila prometna nesreča na cesti med Gorenjimi Jesenicami in Puščavo. Policisti so ugotovili, da je 18-letna voznica začetnica izgubila oblast nad vozilom, zapeljala na nasprotno smerno vozišče in trčila v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljala 47-letna voznica. Obe lažje poškodovani voznici so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zoper povzročiteljico nesreče bodo policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov uvedli prekrškovni postopek.

Povzročitelj nesreče z 2,7 promili alkohola
15. 9. okoli 20.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh osebnih avtomobilov v Bruni vasi. Policisti PP Trebnje so ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 38-letni voznik osebnega avtomobila Fiat punto, ki je izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v avtomobil 51-letnega voznika, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Lažje poškodovanega povzročitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,31 miligramov alkohola, so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Zoper njega bodo policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Ukrepali bodo tudi zoper sopotnika v njegovem vozilu, ki se je neprimerno vedel, vmešaval se je v postopek in ni upošteval ukazov policistov.

Voznik kombija z 1,9 promili alkohola
13. 9. okoli 19.30 smo bili obveščeni o nevarni vožnji voznika kombija, ki naj bi vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Policisti PP Sevnica so se takoj odzvali, kršitelj izsledili in ustavili v Šentrupertu. Med postopkom so ugotovili, da gre za 52-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,89 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročitelj nesreče z 1,3 promili alkohola
14. 9. okoli 15.30 se je zgodila prometna nesreča pri Ručetni vasi. Policisti PP Črnomelj so ugotovili, da je 48-letni voznik osebnega avtomobila zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v ograjo. Kršitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,63 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelj z 2,3 promili alkohola
Med opravljanjem nalog na območju Muhaberja so policisti PP Novo mesto v noči na 15. 9. zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da gre za 64-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,10 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O vožnji pod vplivom alkohola bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Kršitelju zasegli štirikolesnik
Med kontrolo prometa pri naselju Hudo so policisti PP Novo mesto 15. 9. okoli 18.30 ustavili voznika štirikolesnika iz Brezja. Med postopkom so ugotovili, da z vozilom upravlja 14-letnik iz Brezja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na štirikolesniku pa je prevažal 36-letnega očeta. Neregistriran in nezavarovan štirikolesnik so zasegli in zoper 36-letnika na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA
Vlomi in tatvine
Na parkirnem prostoru na Otoški cesti v Novem mestu je med 11. 9. in 13. 9. nekdo iz rezervoarja tovornega vozila iztočil in odtujil okoli 100 litrov goriva.


V Ručetni vasi je med 11. 9. in 13. 9. neznanec vlomil v dve počitniški hiši. Iz enega objekta ni ničesar odtujil, iz drugega pa je odtujil suhomesnate izdelke. Z vlomi in tatvino je povzročil za okoli 350 evrov škode.

Na Trdinovi ulici v Novem mestu je 13. 9. zvečer nekdo vlomil v poslovne prostore. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Med 12. 9. in 14. 9. je v Semiču neznanec skozi okno vlomil v počitniško hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil televizijski sprejemnik, dva daljnogleda, starejšo puško, prenosno polnilno baterijo in dokumente. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 2.000 evrov.

V Starem gradu v Podbočju je 14. 9. nekdo s strehe počitniške hiše odtujil bakrene snegolove in lastnika oškodoval za 500 evrov.

V kraju Slinovce na območju Krškega je med 14. 9. in 15. 9. neznanec vlomil v dve počitniški hiši in odtujil zračno puško. Z vlomi in tatvino je povzročil za okoli 2.000 evrov škode.

V noči na 15. 9. je na parkirnem prostoru v Ždinji vasi nekdo vlomil v osebni avtomobil in iz denarnice v predalu odtujil 350 evrov. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za okoli 1.400 evrov.

JAVNI RED IN MIR
Kršitelja pridržali
Policisti PP Krško so v noči na 14. 9. zaradi kršitve javnega reda in miru posredovali v zasebnem prostoru na območju Rake. Ugotovili so, da je 34-letni kršitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, večkrat udaril družinske člane in jim grozil. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval navodil in ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

Policisti PP Novo mesto so 15. 9. popoldne poklicali na pomoč iz zasebnega prostora v Novem mestu, kjer naj bi pijan kršitelj razbijal po hiši in grozil družinskim članom. 41-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog.

Posredovali zaradi pretepov
V noči na 14. 9. smo bili obveščeni o pretepu pred gostinskim lokalom v Leskovcu pri Krškem. Na kraj so bili takoj napoteni policisti, ki so posredovali v pretepu, zoper dve osebi uporabili prisilna sredstva in vzpostavili javni red in mir. Ugotovili so identiteto vpletenih in nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Na podlagi ugotovitev bodo zoper kršitelje izvedli ustrezne ukrepe.

Trebanjski policisti so 14. 9. zvečer posredovali zaradi pretepa v naselju Vejar. Ugotovili so, da je 30-letnega oškodovanca neznanec z ostrim predmetom lažje poškodoval po hrbtu. Moškega so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Vandalizem
15. 9. popoldne so bili policisti PP Novo mesto obveščeni, da naj bi zagorelo na tržnici v Novem mestu. Ugotovili so, da so neznanci zažgali leseno mizo in pobegnili. Na podlagi opisa so dva osumljenca izsledili na območju Grma. Ugotovili so, da gre za mladoletnika iz Novega mesta in nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI
Prijeli šest tihotapcev, ki so prevažali 30 tujcev, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo
Policisti PP Metlika so 13. 9. okoli 12. ure v Metliki kontrolirali voznika osebnega avtomobila Volvo XC60 italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 45-letni državljan Turčije v vozilu prevaža pet državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. V bližini so ustavili tudi 41-letnega voznika osebnega avtomobila znamke BMW iz Bolgarije, ki je tujcem nudil pomoč pri nedovoljenem prehodu.

13. 9. nekaj po 22. uri so policisti PP Metlika v Drašičih ustavili voznika osebnega avtomobila Ford C-max italijanskih registrskih oznak. Ugotovili so, da 58-letni državljan Velike Britanije v vozilu prevaža pet državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Na območju Smednika so policisti 15. 9. nekaj po 7. uri ustavljali voznika osebnega avtomobila Nissan qashqai srbskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo in po naselju vozil 90 km/h. Zapeljali so za njim in ga ustavili. Ugotovili so, da 36-letni voznik in 47-letni sopotnik, oba iz Srbije, v vozilu prevažata deset državljanov Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

V vozilu prevažal deset tujcev
V noči na 16. 9. so pri Krasincu policisti PP Metlika kontrolirali voznika osebnega avtomobila Škoda superb bosanskih registrskih oznak. 35-letni državljan Bosne in Hercegovine je prevažal deset državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo.

Dvema državljanoma Srbije, državljanu Turčije, državljanu Bolgarije, državljanu Velike Britanije in državljanu Bosne in Hercegovine so kriminalisti odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila . S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s 30 državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so med 13. 9. in 16. 9. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Loče, Rakovec, Jereslavec, Slovenska vas, Velika Dolina, Kapele, Jesenice, Podgračeno, Župelevec, Orešje na Bizeljskem, Brežice) izsledili in prijeli 187 državljanov Sirije, 82 državljanov Afganistana, 18 državljanov Maroka, 18 državljanov Pakistana, 15 državljanov Turčije, 14 državljanov Indije, 11 državljanov Iraka, deset državljanov Bangladeša, šest državljanov Kitajske, pet državljanov Senegala, pet državljanov Nepala, šest državljanov Šrilanke, štiri državljane Alžirije, tri državljane Egipta, tri državljane Nigerije, dva državljana Rusije, dva državljana Južnoafriške republike, dva državljana Kameruna in po enega državljana Sierra Leone, Libije, Tunizije, Irana in Burkina Faso. Na območju PP Črnomelj (Preloka, Paunoviči) so prijeli dva državljana Palestine, državljana Tunizije in državljana Egipta in na območju PP Metlika deset državljanov Turčije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.