mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

tv3 oddaja zlati ključ Suzana Bajrić Njena.si

Kmetija: Spoznajte Suzano v vlogi televizijske ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Kronika

Policisti prijeli tatove

Piše: R.K.

Čas objave:
08.05.2023 12:17

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 5. in 8. majem posredovali v 224 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 747 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci huje poškodovali, tri prometne nesreče z lažjimi telesnimi poškodbami in 30 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 51-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Brežicah kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb, nesreče pri delu, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

V nesrečah poškodovana kolesarja

5. 5. so bili policisti obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo lažje poškodovanega moškega, ki naj bi padel s kolesom. Policisti PP Novo mesto so zbrali obvestila in ugotovili, da se je nesreča zgodila na območju Semiča. 31-letni moški je kolesaril po Smuški cesti proti Semiču in trčil v psa, ki je nenadoma pritekel na cesto. Zoper lastnika, ki je opustil nadzor nad psom, bodo policisti uvedli prekrškovni postopek.

6. 5. dopoldne se je zgodila prometna nesreča v naselju Škovec na območju Trebnjega. Trebanjski policisti so ugotovili, da je mladoletni kolesar vozil po klancu navzdol, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom in s ceste zapeljal v jarek. Huje poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Hudo poškodovan motorist

6. 5. okoli 13. ure so bili policisti obveščeni o prometni nesreči z udeležbo motorista in voznice traktorja v naselju Hinje pri Šentjanžu. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 16-letni voznik motornega kolesa enduro, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil za kmetijskim traktorjem. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad motorjem in trčil v zadnji del priključka traktorja, ki ga je pred njim pravilno peljala voznica. Hudo poškodovanega 16-letnika so reševalci oskrbeli, s helikopterjem je bil odpeljan v UKC Maribor. Okoliščine nesreče še preiskujejo, o ugotovitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

V noči na 7. 5. se je zgodila prometna nesreča v kraju Dobindol na območju PP Dolenjske Toplice. 24-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil
22-letnega voznika. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,67 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško
dovoljenje, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Prijeli tatove

Policiste PP Krško so 5. 5. okoli 18.30 poklicali na pomoč iz prodajalne v Krškem, kjer naj bi se neznanci nedostojno vedli in odtujili več artiklov. Policisti so se takoj odzvali in v Krškem izsledili in prijeli 25-letnega osumljenca. Ukradene predmete so zasegli in jih vrnili osebju prodajalne. Ovadili ga bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine. 

Črnomaljske policiste je 7. 5. okoli 17.30 občan obvestil, da so neznanci na območju Črmošnjic z dvorišča stanovanjske hiše ukradli počitniško prikolico. O tatvini so bile takoj obveščene vse policijske patrulje in
metliški policisti so okoli 21. ure ukradeno prikolico našli na težko dostopnem terenu na območju Bereče vasi. Ugotovili so, da je kaznivega dejanja osumljena ženska z območja Metlike, večkratna storilka kaznivih
dejanj s področja premoženjske kriminalitete. Prikolico so vrnili oškodovancu, zoper osumljenko pa bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Vlomi in tatvine

S parkirnega prostora v Dolenjskih Toplicah je 5. 5. nekdo odtujil avtomobilsko prikolico. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 500 evrov.

V naselju Cviblje na območju PP Dolenjske Toplice je 5. 5. popoldne nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil kamero. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.100 evrov škode.

Na delovišču v Češči vasi je med 5. 5. in 6. 5. neznanec vlomil v gradbiščni kontejner in odtujil električne vodnike. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 3.000 evrov škode. 

V kraju Hrib na območju Šmarjeških Toplic je med 1. 5. in 6. 5. nekdo vlomil v brunarico in odtujil litoželezno posodo, posodo z gorivom in lesne brikete. Lasnica ocenjuje, da je oškodovana za 1.500 evrov.

Na parkirnem prostoru stanovanjske hiše na Markljevi ulici v Novem mestu je med 6. 5. in 7. 5. iz odklenjenega kombija odtujil dve električni udarni kladivi. Lastnika je oškodoval za okoli 1.600 evrov.

Z dvorišča podjetja v Mihovici na območju Šentjerneja je v noči na 7. 5. neznanec odtujil tri kovinske stole.

V naselju Črnc na območju Brežic je nekdo s strehe pomožnega objekta odtujil okoli osem metrov bakrenih žlebov.

JAVNI RED IN MIR

Razgrajala v zdravstvenem domu

Krške policiste so 5. 5. okoli 14. ure poklicali na pomoč iz zdravstvene ustanove, kjer naj bi se ženska nedostojno vedla, razbijala po vratih in kričala. Policisti so kršiteljico izsledili, ugotovili identiteto in ji zaradi kršitev javnega reda in miru izdali plačilni nalog. 

Vzpostavili javni red in mir

6. 5. so policiste PP Novo mesto poklicali na pomoč iz naselja Prapreška pot, kjer naj bi kršiteljev razgrajal in grozil stanovalcem naselja. 30-letnemu moškemu, ki se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval ukazov, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prejeli sprovajalce in tujce, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo

5. 5. nekaj pred 20. uro so policisti na avtocesti iz smeri Obrežja proti Dobruški vasi ustavljali voznika osebnega avtomobila, ki je vijugal po cesti in vozil z veliko hitrostjo. Kršitelj, ki sprva ni upošteval svetlobnih in zvočnih znakov, je zapeljal na izvoz pri Dobruški vasi in poskušal peš pobegniti. Policisti so ga prijeli in med postopkom ugotovili, da gre za 19-letnega državljan Srbije, ki je v avtomobilu prevažal tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljanu Srbije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ga privedli k preiskovalnemu sodniku.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 5. 5. in 8. 5. na območju PP Brežice (Obrežje, Rigonce, Dobova, Loče, Slovenska vas, Ribnica, Jesenice na Dolenjskem) izsledili in prijeli 61 državljanov Pakistana, 44 državljanov Maroka, 36 državljanov Nepala, 29 državljanov Bangladeša, 29 državljanov Sirije, 20 državljanov Indije, 15 državljanov Konga, 12 državljanov Afganistana, pet državljanov Turčije, štiri državljane Alžirije, štiri državljane Kitajske, dva državljana Palestine, dva državljana Šrilanke in po enega državljana Kameruna, Burundija, Tunizije in Kube. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.