kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

Alojz Ihan Reporter.si

Alojz Ihan se ne vda in odgovarja UKC: Prazne ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Kronika Novo mesto, Krško

Pešca čez cesto izven prehoda

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.12.2015 12:28

Policisti novomeške PU so včeraj obravnavali dve prometni nesreči zaradi nepravilnega ravnanja pešcev. V obeh primerih sta pešca prečkala cesto izven prehoda.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 48 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 152 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je pešec hudo poškodoval, prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škod. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

PROMETNA VARNOST

DVE PROMETNI NESREČI ZARADI NEPRAVILNEGA RAVNANJA PEŠCEV

Nekaj pred 19. uro so bili policisti obveščeni o hudi prometni nesreči v Krškem. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 72-letna voznica vozila osebni avtomobil iz smeri Krškega proti Drnovem. Na Cesti krških žrtev je z vozilom zbila pešca, ki je prečkal vozišče izven prehoda za pešce. Reševalci so hudo poškodovanega pešca odpeljali v brežiško bolnišnico.

Nekaj pred 7. uro se je prometna nesreča z udeležbo peške zgodila tudi na Topliški cesti v Novem mestu. Policisti so ugotovili, da je 24-letna voznica osebnega avtomobila trčila v peško, ki je nenadoma prečkala cesto izven prehoda za pešce. Lažje poškodovano peško so oskrbeli v novomeški bolnišnici.
Ob slabem vremenu in zmanjšani vidljivosti zaradi teme se v tem letnem času poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil opozarjamo, naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v prometu, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost.

Pešci naj ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (v mraku, ponoči, v megli itd.) pa naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevne trakove, odsevne brezrokavnike itd.). Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili. Vozniki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnosti trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.
Na območju Policijske uprave Novo mesto se je v zadnjih šestih letih zgodilo 268 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci. Zaradi posledic prometnih nesreč je umrlo 14 pešcev, kar predstavlja skoraj četrtino vseh umrlih v prometnih nesrečah na našem območju. 54 pešcev se je hudo telesno poškodovalo, 189 pa je bilo lažje poškodovanih. Izmed vseh obravnavanih prometnih nesreč z udeležbo pešcev le v enajstih primerih pešci niso bili poškodovani.


JAVNI RED IN MIR

PRIDRŽALI NASILNEŽA

Brežiške policiste so 2. 12. popoldan poklicali na pomoč iz okolice Brežic, kjer naj bi pijan moški doma razgrajal. Policisti so takoj odšli na kraj in ugotovili, da je 53-letni nasilnež kršil javni red in mir, žalil družinske člane in razmetaval inventar v hiši. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval njihovih ukazov. Obvladali so ga z uporabo prisilnih sredstev in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog.