medved Svet24.si

Video: Medved se veselo sprehaja po italijanskem ...

krava Svet24.si

Policist namerno zbil pobeglo kravo

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Andraž Šporar Njena.si

Andraža Šporarja je v Nemčiji podpiral tudi ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Kronika Novo mesto/Ljubljana

Par iz Žabjaka pravnomočno obsojen na zaporno kazen zaradi nasilja nad otrokom

Piše: STA

Čas objave:
06.11.2023 10:33

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo novomeškega okrožnega sodišča, s katero je Radenka Brajdiča in Bojano Jurkovič iz naselja Žabjak pri Novem mestu obsodilo na zapor zaradi nasilja nad štiriletnim sinom. Brajdič bo moral za zapahe za šest let in pol, njegova žena za leto in pol, poročajo Slovenske novice.

Na nasilje nad takrat štiri leta starim dečkom so po pisanju časopisa posumili na pediatrični kliniki, kamor je bil po poškodbi, ki sta mu jo starša zadala marca 2014, pripeljan iz novomeške bolnišnice. Iz klinike so o sumih takoj obvestili policijo in novomeški center za socialno delo. Na telesu otroka so nato odkrili še številne druge, starejše poškodbe, od zaraščenih zlomov kosti do ožganin. Center za socialno delo je zato aprila 2016 staršema otroka odvzel, po končanem zdravljenju dečka pa je zoper njiju stekel tudi sodni postopek.

Na sodišču sta starša ves čas trdila, da otroka nista tepla in se zato ne počutita kriva. Izvedenska mnenja, ki jih je naročilo sodišče, so medtem kazala nasprotno. V začetku tega leta je nato sodišče oba spoznalo za kriva. Brajdič je bil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe ter zaradi zanemarjanja otroka in surovega ravnanja obsojen na šest let in pol zapora, njegova žena pa zaradi istih očitkov na leto in pol zapora.

Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Obramba je predlagala oprostitev, tožilstvo pa je zahtevalo višjo kazen. Zdaj je višje sodišče odločilo, da je kazen, ki jo je določilo novomeško okrožno sodišče, primerna, z odločitvijo višjega sodišča pa je postala tudi pravnomočna.