DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Kronika

Oropali 89-letnico

Piše: R.K.

Čas objave:
24.08.2022 06:32

Policisti so na številko policije v ponedeljek 113 sprejeli 201 klic, od tega je bilo 59 dogodkov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije. Največ interventnih dogodkov je bilo povezanih s prometno varnostjo.

Mejne zadeve in tujci

V Ločah so policisti specializirane enote za nadzor državne meje popoldne prijeli moškega iz Afganistana ter žensko iz Grčije, ki sta mejo prestopila izven mejnega prehoda.

Zvečer so prav tako v Ločah prijeli še petnajst tujcev, ki so mejo prestopili na nezakonit način – dvanajst naj bi jih bilo iz Bangladeša, dva iz Indije ter en iz Pakistana. Prijetje so izvedli policisti specializirane enote za nadzor državne meje, policisti vodniki službenih psov ter brežiški policisti. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Kriminaliteta

Novomeški policisti bodo kazensko ovadili 45-letnega gradbenega delavca iz Ljubljane, ki je dopoldne povzročil lahke telesne poškodbe vodji gradbišča na Jakčevi v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah je vodja gradbišča pri kontroli gradbišča zalotil delavca pri kajenju in pitju piva ter ga na to opozoril. Ko ga je hotel odstraniti iz gradbišča pa je prišlo do prepira v katerem naj bi 45-letnik vodjo gradbišča večkrat udaril, da je moral iskati zdravniško pomoč.

V noči iz ponedeljka na torek se je v naselju Strelac zgodila roparska tatvina. Po prvih ugotovitvah je ponoči več zamaskiranih neznancev vstopilo v hišo 89-letne stanovalke (obstaja možnost, da so bila vhodna vrata odklenjena). Pregledali so vse prostore in odnesli mobilni telefon, verižico in nekaj denarja – v vrednosti okoli 300 evrov. Nekaj minut po odhodu je gospa klicala sorodnike, ki okoli pol druge ure zjutraj niso slišali telefona. Za dejanje so tako izvedeli nekaj pred šesto zjutraj in o tem obvestili policijo na številko 113!

Kadar občani potrebujejo pomoč policije, lahko pokličejo na interventno številko policije 113. Interventni klic na številko 113 sprejme in evidentira policist operativno-komunikacijskega centra (OKC), ki deluje znotraj vsake policijske uprave. V Sloveniji je osem takšnih centrov. Tudi ko občan pokliče pomoč policije na telefonsko številko najbližje policijske postaje ali se osebno oglasi v policijski enoti ali poišče neposredno pomoč policistov na kraju dogodka ali dejanja, je o tem takoj obveščen pristojni operativno-komunikacijski center. Policist, ki sprejme obvestilo o interventnem dogodku, mora od prijavitelja zahtevati čim bolj natančne podatke, na podlagi katerih lahko določi stopnjo prioritete in organizacijo intervencije.

Pri klicu na interventno številko policije 113 povejte:

  • KAJ se je zgodilo (prometna nesreča, kaznivo dejanje, pretep ...),
  • KJE se je dogodek zgodil (kraj, vrsta ceste, npr. avtocesta, smer vožnje, bližina vidnejših objektov),
  • KDAJ se je zgodilo (ali ste na dogodek naleteli ali ste udeleženec dogodka),
  • ali je kdo poškodovan, število udeležencev (vozil, oseb) in druge podatke, ki bi pripomogli k varnosti prijavitelja in drugih občanov.

Če bi bila pri prijavi dogodka komunikacijska ovira nerazumevanje jezika, poskušajte povedati osnovne podatke (kraj, ulica) ali v bližini poiščite koga, ki ga bo razumel in dogodek obrazložil policistu na interventni številki policije 113. Zloraba klica na številko 113 se kaznuje. https://policija.si/kontakti/nujni-klici-113

Pijan v živo mejo, pobral tablice in pobegnil

Šentjernejski policisti so popoldni v Dobravi pri Škocjanu obravnavali prometno nesreči voznika, ki se je zaletel v živo mejo, iz rdečega cliota pobral tablice in s kraja pobegnil. Med postopkom se je na kraju nesreče zbralo večje število Romov, ki so ovirali postopek policistov, da so morali na kraj poklicati dodatne policiste za varovanje postopka. Na kraj se je vrnil tudi domnevni voznik. 20-letniku do odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,91 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniškega dovoljenja nima. Avto so zasegli.