markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Kronika

Novomeški policisti ujeli goljufa s turističnimi boni

Piše: R.K.

Čas objave:
28.05.2024 11:17

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem vložili kazensko ovadbo zoper dva osumljenca, stara 38 in 42 let, zaradi goljufij s turističnimi boni.

Prvi osumljenec, samostojni podjetnik, je med leti 2020 in 2022 lažno prijavil več kot 2000 oseb kot goste v svojem nastanitvenem objektu na območju Posavja ter izdelal ponarejene račune, s čimer je od Finančne uprave RS (FURS) pridobil več kot 274.000 evrov neupravičenih subvencij. Drugi osumljenec je sodeloval tako, da je od imetnikov bonov pridobival podatke in jim brez računov izdajal blago. Te podatke je posredoval prvemu osumljencu, ki je nato pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih je prvi osumljenec imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini.

Za kaznivo dejanje ponareditve poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti pa denarna kazen ali zapor do treh let.

Kriminalisti so kazensko ovadili tudi šest fizičnih oseb in eno pravno osebo zaradi podobnih dejanj. Ugotovljeno je bilo, da so osumljenci preko družbenih omrežij oglaševali odkup turističnih bonov in od imetnikov pridobivali podatke za lažno unovčenje. S tem so neupravičeno pridobili več kot 7.300 evrov. Med obravnavo so preiskali tudi korupcijska dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, za kar je predpisana kazen zapora do štirih let in denarna kazen.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem in Novem mestu.