Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

761284_246-nlb Necenzurirano

Slovenske banke z rekordnimi dobički. Kdaj bodo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

pogacar roglic Ekipa

Primož Roglič z izjavo tedna: "Izbiral bom ...

Dokumentarni film Gram srca spremlja življenja odvisnikov na ulicah Ljubljane in razkriva posledic Revija Stop

Brutalna iskrenost, ki nam odpira oči ...

benjamin sesko transparent Ekipa

Šeško, ti si kralj: Res lepo, morate videti, kje...

Kronika

Kršiteljem zasegli mopede

Piše: R.K.

Čas objave:
05.06.2024 10:16

Na območju Drnovega so policisti včeraj okoli 13. ure kontrolirali dva voznika mopedov. 15-letnik iz Brežic, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja in ni uporabljal zaščitne čelade, je vozil neregistriran in nezavarovan moped. Prav tako brez veljavnega vozniškega dovoljenja in brez zaščitne čelade je vozil neregistriran moped znamke 18-letni kršitelj z območja Kočevja. Obema so mopede zasegli in o kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Sevniški policisti so dopoldne na Kvedrovi cesti ustavili 55-letnega voznika mopeda. Zaradi suma, da so na mopedu izvedene nedovoljene predelave, so odredili izredni tehnični pregled. Ugotovljeno je bilo, da je moped nedovoljeno predelan, zato so ga zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Zakon o motornih vozilih v 18. členu (predelana vozila) določa, da se postopek posamične odobritve predelanega vozila se izvede tudi za vozilo, katerega skladnost s predpisi je že bila ugotovljena, če je bila na njem pozneje narejena predelava (v nadaljnjem besedilu: predelano vozilo), ki ustreza vsaj enemu od naslednjih kriterijev:

  1. se nanaša na podatke, evidentirane v postopku registracije vozila;
  2.  vpliva ali bi lahko vplivala na homologirane dele vozila;
  3. vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.

Z globo 4.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki v prometu uporablja vozilo, ki je bilo predelano, pa ta predelava ni bila odobrena v skladu s prvim odstavkom tega člena oziroma sprememba iz 52. člena tega zakona ni bila vpisana v evidenco, njihova odgovorna oseba pa z globo 400 eurov. Z globo 400 eurov se kaznuje za ta prekršek lastnik oziroma uporabnik vozila oziroma uporabnica vozila, če je fizična oseba.