vesoljski odpadki Svet24.si

V orbiti se je raztreščil ruski satelit za ...

upokojenec Svet24.si

Upokojenci se danes veselijo dodatka, koliko bo ...

litijska-stavba Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

stane dolanc Reporter.si

Ukradeni otroci: je varnostnik Staneta Dolanca za ...

slovenija 2 Ekipa24.si

Sijajno! Prizor zažgal splet, reakcija Slovencev ...

jure-pavlič Njena.si

MasterChef: Jureta šokirali oboževalci

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

Kronika

Kradli v trgovini in grozili; štirje mladi vlomili v bar; poškodovali občana ter razbili okno avta

Piše: R.K.

Čas objave:
24.06.2024 10:52

Policisti so v zadnjih dneh obravnavali več kaznivih dejanj; v Šentjerneju je skupina oseb kradla v trgovini in grozila, v Petelinjeku so vlomili v počitniško hišo, mlajši osebi sta prerezali ograjo trgovskega centra v Šentjerneju, v Velikih Malencah so 14-, 16- in 19-letnik vlomili v bar, v Dobravi pri Škocjanu pa so v četrtek zvečer štirje poškodovali 56-letnega domačina.

Grozili trgovkam in policistom

V petek dopoldne je v trgovino v Šentjerneju prišla skupina dvanajstih oseb (odraslih in otrok), izkoristila odsotnost varnostnika in zasedenost trgovk, si nabralo za sedaj še neznano število artiklov in zapustilo trgovino brez plačila. Koliko so odnesli, še ugotavljajo. Iz kraja so se odpeljali s črnim audijem celjskih tablic in zeleno astro krških tablic. Podobno se je zgodilo še zvečer, nekaj minut pred zaprtjem, in soboto dopoldne, ko je v trgovino v Šentjerneju ponovno prišlo več oseb in se zakadilo med police. V petek zvečer so kljub posredovanju varnostnika pokradli za zdaj še neznano količino artiklov in se razbežali, v soboto dopoldne pa so nekaj plačali, nekaj pa odnesli brez plačila. Policisti iz Šentjerneja so ob pomoči policistov sosednjih policijskih postaj v soboto dopoldne kmalu po dejanju izsledili šest osumljencev. Po preučitvi posnetkov videonadzora in zaključeni preiskavi bodo osumljence kazensko ovadili, za petek zvečer pa tudi uvedli postopek o prekršku, ker niso upoštevali ukazov varnostnika. V enem od postopkov je 34-letnik tudi grozil policistu, zato ga bodo kazensko ovadili še za grožnje. V soboto popoldne in zvečer se je na območju Šentjerneja poleg domačih policistov preventivno zadrževalo še več policistov iz drugih območij policijske uprave Novo mesto.

Novomeški policisti so v ponedeljek popoldne opravili ogled vloma v počitniško hišo v Petelinjeku. Tam so ponoči vdrli in odnesli več baterijskega orodja, motorno žago, žago za živo mejo... Skupaj so lastnikov povzročili za okoli pet tisoč evrov škode.

V nedeljo, okoli pol sedme popoldne, so v Šentjerneju opazili dve mlajši osebi, ki sta preplezali ograjo trgovskega centra in nekaj odnesli ven. Kmalu so ugotovili, da gre za dva otroka iz okolice Šentjerneja, ki sta ju v avtu zunaj čakali dve odrasli osebi, tudi njihova mati. Odnesli naj bi sicer samo star papir. V ponedeljek bodo bolj točno vedeli, kaj so odnesli in na podlagi tega izvedli ustrezen ukrep, obvestili pa tudi center za socialno delo.

V nedeljo zvečer so na Drečjem vrhu storilci iz kmetijskega stroja ukradli dvostopenjsko kardansko gred, vredno okoli tristo evrov.

Na delu prijeli štiri osumljence

V nedeljo ob enih ponoči so štiri osebe vlomile v bar ob reki Krki v Velikih Malencah. V hitri akciji so brežiški policisti, ob pomoči policistov iz Sevnice in policistov iz Obrežja, na kraju prijeli štiri osebe, stare 14, 16 in 19 let in jih odpeljali na policijsko postajo. V delo so se vključili tudi kriminalisti novomeške policijske uprave. V dopoldanskem času bo opravljen ogled kraja, o vlomu so obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Preiskava je v teku.

Kaznivo dejanje nasilništva

V četrtek zvečer, 20. jujija, okoli devete ure, so štirje osumljenci izven naselja Dobrava pri Škocjanu lažje poškodovali 56-letnega domačina. Razbili so tudi stransko okno na njegovem avtu. Po prvih ugotovitvah naj bi pred tem na njegovem naslovu kradli jabolka, nato pa odšli. 56-letnik se je zapeljal za njimi in jih dohitel na makadamski poti med naseljema Dobrava pri Škocjanu in Dobruško vasjo. Ko jih je ogovoril, naj bi ga pošpricali z dražečim sprejem in z udarci lažje poškodovali. Odpeljal se je domov, kjer so mu nudili prvo pomoč, nato pa z reševalnim vozilom odpeljali v novomeško bolnišnico (in ga kasneje odpustili domov). Policisti in kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva in poškodovanja tuje stvari obravnavajo štiri osebe iz okolice Škocjana. O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec. Preiskava je v teku.

Za kaznivo dejanje nasilništva po 2. odstavku 296. člena kazenskega zakonika je predvidena zaporna kazen do treh let, za poškodovanje tuje stvari po 1. odstavku 220. člena pa denarna kazen ali kazen zapora do dveh let.