plecnikov stadion bezigrad bobo Svet24.si

Je usoda Plečnikovega stadiona odvisna od ...

uroš urbanija Svet24.si

Policija kazensko ovadila Uroša Urbanijo

1696960652-172a6180-1696960549854 Necenzurirano

Ameriška klofuta Brodnjaku: glasovali proti ...

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

Amir Kazić Leo, v krogu pa Zdravko Čolić Odkrito.si

Skriti sin Zdravka Čolića?!

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Kronika Sevnica/Celje

Interni strokovni nadzor ZD Sevnica ni pokazal napak zaposlenih pri prevozu bolnikov v celjsko bolnišnico

Piše: STA

Čas objave:
16.09.2022 17:57

Po informaciji o zamenjavi identifikacije bolnikov v celjski bolnišnici so v ZD Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov iz doma starejših občanov v bolnišnico, opravili interni strokovni nadzor. Direktorica Vladimira Tomšič poudarja, da nadzor ni pokazal napak zaposlenih, ki sta opravila prevoz. Z zaposlenima je razgovor opravila tudi policija.

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica Vladimira Tomšič je za STA pojasnila, da sta zaposlena v njihovi reševalni enoti prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob prevzemu v domu starejših bolnika na roki nista imela identifikacijske zapestnice, kar je običajna praksa, je dejala.

Zaposlena - zdravstveni tehnik in medicinska sestra - po besedah direktorice zagotavljata, da do zamenjave identifikacije bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni prišlo. "Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici," je dodala.

En bolnik je v bolnišnici kasneje umrl, drugega pa so v ZD Sevnica pred dvema dnevoma prepeljali nazaj v dom starejših občanov. Ob vrnitvi v dom je bila ugotovljena napačna identiteta bolnika. Zdravstvena delavca sta o tem obvestila pomočnico direktorice za zdravstveno nego, direktorica Tomšič pa je v četrtek odredila notranji strokovni nadzor.

Ta po njenih besedah ni pokazal nepravilnosti pri ravnanju zaposlenih. Poročilo nadzora so že posredovali na ministrstvo za zdravje.V času pogovora je v ZD Sevnica sicer potekala kriminalistična preiskava. Policisti so zaslišali zaposlena, ki sta opravila prevoz, je pojasnila.

Ob prevozu v celjsko bolnišnico sta bila sicer izdana dva delovna naloga, po eden za vsakega bolnika, bolnika pa sta bila prepeljana skupaj, v istem reševalnem vozilu. Direktorica Tomšič zagotavlja, da gre za ustaljeno prakso in da so ravnali po pravilih. Delovni nalog, tako direktorica, ni vezan na prevoz, pač pa na bolnika, zato sta morala biti izdana dva. Če bi bilo zaradi zdravstvenega stanja bolnikov potrebno, bi vsakega od bolnikov prepeljali ločeno, je zagotovila.

Zaradi dogajanja je zaposlene dopoldne znova opomnila na pomen vsakokratnega preverjanja identifikacije bolnikov. Spomnila je, da se morajo zaposleni v zdravstvu med drugim držati pravilnega informiranja bolnika, pravilnega dokumentiranja, pravilnega opazovanja in pravilnega vrednotenja.

Prejšnjo sredo se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v bolnišnico. Ob prihodu v bolnišnico naj bi prišlo do zamenjave identifikacije. Eden od bolnikov je dva dni kasneje umrl, zaradi zamenjave identifikacije pa je bil pokopan pod identifikacijo drugega.

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Minister je govoril s sinovoma pacienta, ki sta izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali, ni njihov svojec. Vsem se je v svojem imenu in imenu vlade opravičil.