simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

vila petek malecnik Reporter.si

Nekdanji Janšev čudežni deček za 749.000 evrov...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

rifle2 Njena.si

Maja in Janez Hočevar Rifle imata malce drugačen...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna: Medvrstniško nasilje v šolah

Piše: R.K.

Čas objave:
03.11.2022 11:45

V prvi novembrski Krkini tribuni smo govorili o gradnji novega vrtca v Dolenjskih Toplicah, novi podružnični šoli in vrtcu Turjak, ki sta v petek slavnostno odprla svoja vrata, spregovorili pa smo tudi o okrogli mizi o medvrstniškem nasilju in junakih nenasilja v krški osnovni šoli.

Nova podružnična šola in vrtec Turjak sta v petek slavnostno odprla svoja vrata, obiskovalci pa so si ob tem lahko nove prostore tudi ogledali. Tudi podstrešje je do neke faze funkcionalno pripravljeno, tam je možno v prihodnosti narediti še nekaj učilnic. Kdaj pa bodo otroci lahko vstopili skozi vrata novih prostorov za učenje? Župan Velikih Lašč Tadej Malovrh upa, da že z začetkom prihodnjega tedna. Dokumentacija je že oddana, čakajo le še na uporabno dovoljenje.

Na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško se močno zavedajo, da je medvrstniško nasilje težava, ki je prisotna v vseh šolah po vsem svetu. Vsi ljudje, tako učitelji, svetovalni delavci, vodstvo šole, učenci, njihovi starši kot tudi širša skupnost lahko doprinesemo k odpravljanju medvrstniškega nasilja ter si prizadevamo za varnost, dobro počutje in dobre medsebojne odnose. Preventivne dejavnosti so zato pomemben del letošnje prednostne naloge krške šole, ki so jo poimenovali Spodbujanje dobre šolske klime in pozitivnih medosebnih odnosov. V tem duhu so minuli teden tam potekale številne aktivnosti, njihov teden pa je nosil naslov »Junaki nenasilja«.

V Dolenjskih Toplicah, kjer se skoraj dve desetletji ukvarjajo s prostorsko stisko otroškega vrtca, ki deluje v prostorih osnovne šole, je že stekla gradnja novega vrtca. Ta bo stal nekaj več kot 6,72 milijona evrov. Gradnjo novega vrtca ob Osnovni šoli Dolenjske Toplice za približno 200 otrok morajo po pogodbi o sofinanciranju končati do avgusta 2024. Gre sicer za 12-oddelčni vrtec s skupno površino dobrih 3300 kvadratnih metrov. Njegovo stavbo so zasnovali skoraj ničenergijsko. Večji del igralnic bo neposredno povezanih z zelenimi površinami in zunanjim ograjenim otroškim igriščem z igrali.

Minuli teden je v Italiji potekalo IKU svetovno prvenstvo in svetovni pokal za otroke v karateju, ki so se ga kot reprezentanti Karate unije Slovenije udeležili tudi člani Karate kluba Novo mesto in Karate kluba Črnomelj. Mladi so v zelo močni mednarodni konkurenci osvojili 2 medalji na svetovnem prvenstvu in 2 medalji na svetovnem pokalu za otroke.

Celotno oddajo lahko poslušate v pripeti datoteki.

Krkina tribuna, 3.11.2022