markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Začeli so se 10. Dnevi kočevarske kulture

Piše: R.K.

Čas objave:
07.06.2024 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Začeli so se 10. Dnevi kočevarske kulture; Zadišalo bo po železnodobnih dobrotah; Razstrelili bankomat v Novem mestu.

SVET NA KRKI

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je zadnji dan predčasnega glasovanja evropskih volitev udeležilo 19.667 volivcev, referenduma pa 19.631 volivcev, kar je 1,2 odstotka volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo 3,7 odstotka upravičencev, kar je dvakrat toliko kot na evropskih volitvah pred petimi leti.

Vesoljsko plovilo Starliner je včeraj z dvema astronavtoma pristalo na Mednarodni vesoljski postaji ISS, a se je znova soočilo z več tehničnimi problemi. Po težavah z motorji se je tako Starliner uspel priklopiti na ISS šele v drugem poskusu, je razvidno iz posnetkov ameriške vesoljske agencije Nasa. Po pristanku sta astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams izstopila iz Starlinerja in pozdravila ostale prebivalce vesoljske postaje. Na ISS bosta ostala približno sedem dni. Na Starlinerju, ki ga pestijo tehnične težave, so odkrili še dve uhajanji helija, eno pa so odkrili že pred izstrelitvijo. Po oceni Nase uhajanja niso predstavljala nevarnosti za sam polet v vesolje. Vse tri luknje sedaj opazujejo, ventile so zaprli, plovilo pa je stabilno, so še zagotovili pri Nasi.


KRKA DOMA

Začeli so se Tradicionalni Dnevi kočevarske kulture. Ob častnem pokroviteljstvu ministrice za kulturo Aste Vrečko jih pripravljata občina Dolenjske Toplice in Društvo Kočevarjev - staroselcev. Z njimi že 10. leto ohranjajo spomin na kočevske Nemce, ki so na obronkih Kočevskega roga bivali več stoletij. Prireditev Dnevi kočevarske kulture izmenično gostijo občine Kočevje, Dolenjske Toplice in Semič, kjer so več stoletij živeli kočevarski Nemci. V dneh, ko traja prireditev, pripravijo različne delavnice, predavanja, pohode in slikarske kolonije, s katerimi obujajo spomin na njihovo življenje in pomen. Letošnje dneve so odprli včeraj v Kulturno-kongresnem centru Dolenjske Toplice. Sledilo je odprtje razstave avtorja Mitje Ferenca z naslovom Nekdanji nemški jezikovni otok na Kočevskem, ki je prav tako v omenjenem centru. Danes v Muzeju Društva Kočevarjev staroselcev pripravljajo filmski večer o Kočevarjih. Jutri bo med drugim potekal slikarski ex-tempore in razstava ter pogovor o uspešnih Kočevarjih. Sledila bosta maša, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Saje, in nastop komornega zbora Hugo Wolf iz Maribora.


Novomeški glavni trg bo gostil Praznik situl. Gre za festival prazgodovinskega življenja in kulinarike, na katerem predstavljajo življenje nekdanjih prebivalcev našega kraja pred približno 2500 leti.  Dogajanje se začne ob 17. uri s prazgodovinsko tržnico, kulinarično ponudbo in delavnicami. Obeta se tudi koncert skupine Beer Belly, ob 22. uri pa vodeni ogled situlske umetnosti v Dolenjskem muzeju.

Na Kandijski cesti v Novem mestu se je danes okoli pol treh zjutraj zgodil vlom v bankomat. Na PU Novo mesto so pojasnili, da so po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov in policistov so neznanci z eksplozivnim sredstvom poškodovali bančni avtomat, ki je nameščen pred prodajalno. Nastalo je za več tisoč evrov škode na bankomatu in objektu, poškodovano je bilo tudi vozilo, parkirano v bližini. Poteka intenzivna kriminalistična preiskava, kriminalisti in policisti vse od obvestila izvajajo aktivnosti za izsleditev storilcev. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.