primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Z ministrom Poklukarjem o varnosti in Romih

Piše: R.K.

Čas objave:
19.09.2024 13:05

V osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Z ministrom Poklukarjem o varnosti in Romih; Dolenjski podjetniki predstavili pobudo JEK2

SVET NA KRKI

Nekoč mogočen hollywoodski producent Harvey Weinstein, ki se sooča s še vedno aktualno obtožbo spolnega napada, se je na sodišču na Manhattnu izrekel za nedolžnega glede najnovejše obtožbe. To je velika porota potrdila le nekaj mesecev potem, ko je newyorško prizivno sodišče razveljavilo predhodno obsodbo zaradi spolnega nasilja iz leta 2020. Weinstein je 8. septembra prestal nujno operacijo srca in tožilci so prejšnji teden sporočili, da bo nova obtožba ostala zapečatena, dokler ne bo dovolj pri močeh, da se pojavi na sodišču, kar se je zgodilo vćeraj po lokalnem času. 72-letni Weinstein je bil zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost v Kaliforniji že obsojen na 16 let zapora.


Obilne padavine, ki jih je s sabo prinesel ciklon Boris, so v deželi Emilija-Romanja na severu Italije ponoči povzročile poplave in zemeljske plazove. Z domov so po izrazitem poslabšanju vremenskih razmer evakuirali okrog 1000 ljudi, od tega približno 800 iz pokrajine Ravena, 165 pa z območja Bologne. Najhuje so prizadete pokrajine Bologna, Forli, Cesena in Ravena ter Rimini, kjer šole danes ostajajo zaprte. Prekinjenih je več železniških povezav.

KRKA DOMA



Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta v sredo z županom Novega mesta Gregorjem Macedonijem in vodstvom tamkajšnje policijske uprave govorila o varnostnih razmerah v občini. Poklukar in Jušić s stanjem varnosti še nista zadovoljna, gredo pa ukrepi v pravo smer, sta ocenila v izjavi za medije. 
Župan Novega mesta Gregor Macedoni pa je v izjavi za medije poudaril, da zgolj delo policije, ki se je ob nedavnih dogodkih v občini odzvala pravilno, romskega vprašanja ne bo rešilo. Odločevalce v Ljubljani je pozval, naj razumejo, da gre za zelo zahtevno vprašanje za več resorjev, h kateremu mora nemudoma pristopiti celotna vlada. Obsodil je napad na policiste in poudaril, da napad nanje pomni napad na vse državljane.


Podjetniki Igor Akrapovič, Jure Knez in Radko Luzar so v torek predstavili Pobudo Jek2. "Ob izkoristku vseh potencialov obnovljivih virov energije nujno potrebujemo drugi blok jedrske elektrarne (Jek2)," so poudarili ustanovitelji pobude, ko so jo že podprli v Gospodarski zbornici Slovenije in v Klubu slovenskih podjetnikov SBC. V pobudi so izdelali podrobne študije in po Akrapovičevih besedah verjamejo, da je projekt Jek2 najbolj logična pot za dosego ciljev zelenega prehoda in energetske samooskrbe. "Imamo ogromno znanja na področju jedrske tehnologije," je dejal in ocenil, da bi gospodarstvo lahko sodelovalo pri financiranju projekta, s čimer bi lahko skrbeli tudi za odločitve pri delovanju in vzdrževanju ter poskrbeli za transparentnost vseh procesov in postopkov. Če bo država želela razogljičiti in povečati porabo elektrike, bo morala po po Akrapovičevih navedbah narediti nekaj odločnih korakov, sploh ko bo z zaprtjem šestega bloka Teša izgubila tretjino slovenske proizvodnje, z zaprtjem Nuklearne elektrarne Krško leta 2043 pa še četrtino. Država ne more staviti le na sončne in vetrne elektrarne, ki se jih pogosto omenja kot rešitev.

Novo mesto, moje mesto 19.9.2024