markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V občini Brežice letos več turistov

Piše: R.K.

Čas objave:
11.07.2024 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V občini Brežice letos več turistov; Ivančna Gorica z novo tržnico

SVET NA KRKI

Občutek konca mladosti v Sloveniji nastopi pri 44. letu, za stare pa se imamo, ko dopolnimo 57 let, izhaja iz raziskave, ki so jo na današnji svetovni dan prebivalstva predstavili pri Mediani. Rezultati kažejo, da se meja, ko se nehamo počutiti mladi, pomika navzdol, enako velja za leta, ko lahko rečemo, da se počutimo stari. Po mnenju prebivalcev starost najkasneje nastopi v Evropi. Svetovno gledano povprečna starost, pri kateri smatramo, da se ljudje začnejo počutiti stare, znaša 54 let, občutek mladosti pa se zaključi pri 42 letih. V Evropi menimo, da se ljudje začnejo počutiti stare pri 59 letih.


Od skupno 6294 kandidatk in kandidatov, ki so na 80 šolah v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, je bilo uspešnih 92 odstotkov. Poklicno maturo je na 142 šolah od 8204 kandidatk in kandidatov uspešno opravilo 90,2 odstotka. Na splošni maturi je vse točke doseglo 20 kandidatov, na poklicni 76, so danes sporočili na novinarski konferenci.
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili rezultate letošnje mature, pojasnil, da se delež uspešnih na maturi v zadnjih treh letih niso kaj bistveno spreminjali. To dokazuje, da je matura stabilno preverjanje znanja, je prepričan.



KRKA DOMA

V občini Brežice so v prvih petih mesecih leta 2024 zabeležili nekaj več kot 76 tisoč prihodov turistov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupno so zabeležili skoraj 212 tisoč prenočitev, kar je 12 % več kot v istem obdobju lani. Prenočitev tujih turistov je bilo 55 odstotkov, domačih pa 45. Prenočitve tujih turistov so se povečale za desetino v primerjavi z lanskim letom. 89 % vseh prenočitev je bilo zabeleženih v Termah Čatež. Iz občine sporočajo, da jih veseli da se kljub povečanju števila prenočitev, povečuje tudi dodatna ponudba namestitvenih kapacitet, od turističnih kmetij, zasebnih apartmajev do sob. Povprečna doba bivanja je 2,8 dni, kar je nad slovenskim povprečjem, ki je 2,4 dni. Med tujimi turisti je največ prenočitev ustvarila sosednja Hrvaška, skoraj 33.700 oziroma 16 % vseh prenočitev. Sledijo turisti iz sosednjih držav; Italije (9 %), Avstrije (6 %), Srbije (5 %) in Nemčije (4 %). V mesecu juniju so zabeležili tudi večji obisk Turistično informacijskega centra Čatež ob Savi, obiskale so ga 703 osebe, kar je 136 % več kot v juniju 2023.


Konec tedna je v središču Ivančne Gorice vrata odprla nova tržnica. Za njeno gradnjo je občina odštela nekaj manj kot 640.000 evrov, omogočala pa bo tudi trgovanje v slabem vremenu. Ponujala bo lokalne pridelke in izdelke, odprta pa bo ob sobotah dopoldne, so sporočili iz Občine Ivančna Gorica. V Ivančni Gorici so imeli do zdaj tržnico ob kulturnem domu. Ker občina tam načrtuje gradnjo Kulturno upravnega centra Ivančna Gorica, prostor tovrstne dejavnosti več ne omogoča. Zato so novo tržnico prestavili na območje parkirnega prostora pri trgovini Tuš in poslovalnici banke NLB. Razdeljena je na stalno pokriti in nadkriti del. Pod delom, ki je stalno pokrit, so stojnice za prodajo izdelkov, servisni objekt s prostori za shrambo stojnic, hladilniki in podobno, prostor za avtomate in sanitarije. Nadkriti del pa bo v uporabi v primeru slabega vremena ali za obrambo pred sončnimi žarki. Na območju tržnice so uredili sanitarije, ki bodo obiskovalcem na voljo v času obratovanja tržnice, in parkirišča. Z novo tržnico so v občini pridobili tudi nov prostor za druženje. Na njej namreč načrtujejo tudi izvedbo tematskih dni in druge vrste prireditev.

Osrednja informativna oddaja: 11.07.2024