kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Novem mestu septembra brezplačni prevozi z avtobusom

Piše: R.K.

Čas objave:
29.08.2024 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Novem mestu septembra brezplačni prevozi z avtobusom; Gradu v Mokronogu bi vdahnili novo življenje

SVET NA KRKI

Po dveh počitniških mesecih bo v novo šolsko leto v ponedeljek vstopilo okoli 84.000 dijakov in 192.774 učencev, od teh 20.173 prvošolcev. Tako učence kot dijake v šolskih klopeh čaka vrsta novosti. Za tretješolce bo obvezno nacionalno preverjanje znanja, prvošolci se bodo učili prvega tujega jezika, dijaki pa bodo deležni prehrane med prakso. Število prvošolcev bo manjše kot v tem šolskem letu, ko je prvi razred po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje obiskovalo 20.716 otrok. S tem se že osmo leto nadaljuje padanje števila prvošolcev.
Starši prvošolcev bodo za spremstvo svojega otroka deležni dodatnega plačanega dopusta.
V novem šolskem letu učence in dijake prvi pouka prosti dnevi čakajo konec oktobra in v začetku novembra, ko so na šolskem koledarju predvidene jesenske počitnice.


Soustanovitelj in izvršni direktor Telegrama Pavel Durov je bil v Franciji včeraj obtožen več kaznivih dejanj v zvezi z delovanjem aplikacije Telegram zaradi domnevnega omogočanja ekstremističnih vsebin in kriminala. Obtožen je tudi zavrnitve posredovanja dokumentov na zahtevo pristojnih organov.
Durova so nato pogojno izpustili ob plačilu varščine v višini pet milijonov evrov, vendar se mora dvakrat na teden zglasiti na policijski postaji in ne sme zapustiti Francije.
Aretacija 39-letnega ruskega milijarderja, ki ima tudi francosko državljanstvo, je sprožila vprašanja o času in okoliščinah njegovega pridržanja, pa tudi burne razprave o svobodi govora in odgovornosti.




KRKA DOMA

Septembra Mestna občina Novo mesto v sklopu Evropskega tedna mobilnosti tradicionalno omogoča brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi, ki pa je možna le z uporabo pametnega sistema Sitium. Aplikacijo Sitium uporabniki brezplačno naložijo na mobilne telefone in jo s sredstvi oziroma dobroimetjem napolnijo prek mobilne denarnice VALU. Fizično kartico Sitium, ki stane 5 evrov, lahko uporabniki pridobijo na informacijskih točkah sistema Sitium, in sicer na sedežu Mestne občine Novo mesto (na Seidlovi cesti 1), v Knjižnici Mirana Jarca in na novomeški avtobusni postaji. Uporabniki jo lahko na teh mestih tudi napolnijo z dobroimetjem.
Poleg uporabe in plačila parkiranja ter mestnega potniškega prometa bo Sitium v prihodnje omogočal tudi plačevanje različnih ostalih storitev, kot so vstopnine na dogodke in v športne objekte, knjižnične storitve in izposoja koles, občina pa bo uporabnike lahko obveščala tudi o pomembnih informacijah o razpisih, vpisih v vrtce, o kakovosti zraka in podobno.


Potem ko je Občina Mokronog - Trebelno kupila zemljišče, na katerem je nekoč stal grad v Mokronogu, se je lotila izdelave projektne naloge, kako bi to območje obnovili in mu vdahnili novo življenje. Po mnenju župana mag. Franca Glušiča bi na prenovljeni grajski ploščadi lahko znova prirejali prireditve, obenem pa bi bila to tudi zanimiva turistična točka v občini. Grad ima za občino zgodovinsko simboliko skozi nastanek samega Mokronoga, skozi novejšo zgodovino in ne nazadnje tudi za zdaj živeče občane, ki so se na njem večkrat udeleževali različnih prireditev, kot so Kresna noč, Igraj kolo, balet in podobno. Vsekakor je bil grad zgodovinsko kulturno vpet v samo življenje v občini. Da namen odkupa ni samo v zgodovinski in čustveni simboliki ter navezanosti na ta del zgodovine lokalne skupnosti, pa je vzrok za nakup iskati tudi v načrtovanem razvoju občine Mokronog - Trebelno v smeri turizma,« je odločitev za nakup argumentiral župan Franc Glušič.
Zadnja leta je območje gradu samevalo. Preraslo ga je grmičevje, takšno stanje pa občanom ni bilo v ponos, zato so pozdravili namero občine po nakupu gradu s pripadajočim zemljiščem.

KRKA_OB_ENIH_29082024