marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: S sajenjem obrežnega rastja opozorili na pomembnost voda

Piše: R.K.

Čas objave:
23.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: S sajenjem obrežnega rastja opozorili na pomembnost voda; Odločno proti predlogu gradnje betonarne v bližnji gospodarski coni; Afera Fotopub še vedno pod drobnogledom organov pregona.

SVET NA KRKI

Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu jutri pripravlja opozorilni protest, ki se bo ob 13. uri začel po več krajih po državi. Še pred tem bo sindikat skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami na težave v kmetijstvu opozoril na novinarski konferenci ob 11. uri pred DZ v Ljubljani.

Bruto domači proizvod na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2022 v Evropi gibal od 41 odstotkov pod povprečjem EU do 161 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem - znašal je 92 odstotkov povprečja, kar je dve odstotni točki več kot leto prej.

KRKA DOMA

Direkcija RS za vode, Zavod RS za varstvo narave in Vodnogospodarsko podjetje Novo mesto so ob svetovnem dnevu voda na približno 300 metrih obrežja Krke v Kostanjevici na Krki na novo zasadili manjkajoče obrežno rastje. Šlo je tudi za simbolno akcijo, s katero so želeli opozoriti na pomembnost voda in vodnega življenjskega prostora. Zasadili so približno 100 sadik avtohtonih listavcev nižinskih vodotokov in vrbovih potaknjencev. Akcija je sicer sodila v sklop rednega vzdrževanja Krkinih obrežij in slovenskih vodotokov.

V Zalogu pri Straži nasprotujejo betonarni v tamkajšnji gospodarski coni, so opozorili na sredinem javnem posvetu preveritve umeščanja te dejavnosti na območju občinskega prostorskega načrta omenjene cone. Menijo namreč, da bi tovrstna dejavnost močno in dodatno obremenila okolje, ki ga je že leta 2017 prizadel požar v podjetju Ekosistemi. Vodja projekta betonarne v Zalogu, ki naj bi jo želelo zgraditi eno od novomeških gradbenih podjetij, Ožbej Seničar je sicer zatrdil, da betonarna naj ne bi bistveno vplivala na okolje in okolico. Popolnoma drugačnega mnenja pa so bili člani zaloške civilne iniciative Pod lipo in drugi krajani, ki so predlogu tega projekta izrekli odločen ne. Hkrati so poudarili, da so jih izučile izkušnje in dogodki ob ekološko vprašljivem požaru v podjetju Ekosistemi. Gre tudi za okolico, ki spada v zavarovano območje Nature 2000, in je hkrati arheološko zaščitena, so opozorili. Na morebitni hrup, prah, vodne in druge možne izpuste v okolje je opozoril član civilne iniciative Pod lipo Matjaž Tisovec. Kot gradbenik je sicer izdelal analizo, po kateri bi omenjena betonarna prometno močno obremenila za težji tovorni promet nepripravljene lokalne ceste in te v kratkem obdobju tudi uničila.Posvet je pripravila straška občina. Občani lahko svoje pisne predloge in pripombe glede omenjene pobude občinski upravi oddajo do konca meseca.

Afera Fotopub, ki je vzniknila avgusta lani, je še vedno pod drobnogledom organov pregona. Policija preiskuje kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, preiskava še ni zaključena. Medtem je okrožno državno tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Na tožilstvu odločitev sodišča še čakajo. Obravnavali naj bi umetnika Dušana Smodeja, vodjo društva Fotopub.

Osrednja informativna oddaja, 23.3.2023