916510_f229studenti02t Svet24.si

Novo študijsko leto: nekaj svežih programov, ...

houthis-yemen Svet24.si

Nasprotujejo pristanku ladje v Kopru, saj naj bi ...

bostjan vasle bobo Necenzurirano

Boštjan Vasle je "out". Bo Banko Slovenije prvič...

CIA_Director_Burns Reporter.si

(EKSKLUZIVNO!) Direktor CIA William Burns danes na...

luka doncic Ekipa

Hahah, Luka je dobil šopek vrtnic, nikoli ne ...

David Champaigne; Gaja Filač, premiera, Morska deklica Njena.si

Foto: Tako je fant podprl Gajo Filač

doncic Ekipa

Izjemno razpoloženi Luka in darilo ameriškim ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Prvi oktobrski vikend v znamenju Novomeškega polmaratona

Piše: R.K.

Čas objave:
01.10.2024 13:05

V osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Prvi oktobrski vikend v znamenju Novomeškega polmaratona; Odprli kostanjeviški del mednarodne Poti cistercijanov

SVET NA KRKI

Velika večina Slovencev meni, da bi se v primeru nesreče pristojne reševalne službe ustrezno odzvale na izredne razmere, kažejo izsledki zadnje raziskave Eurobarometer. Slovenci za razliko od državljanov EU tudi bolj zaupajo informacijam teh služb in drugih organov za ukrepanje ob nesrečah. 89 odstotkov državljanov EU bi se v prvih dneh izrednih razmer v celoti ali delno zaneslo na pomoč družine in prijateljev, 81 odstotkov pa bi se jih zaneslo tudi na službe za izredne razmere.
Slovenci so v tem pogledu nad povprečjem, saj bi se na družino in prijatelje zaneslo 93 odstotkov vprašanih, na pristojne službe pa 94 odstotkov.


Slovenija je včeraj sklenila predsedovanje Varnostnemu svetu ZN in predala štafeto Švici, ki predseduje v oktobru. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ocenila, da je bilo slovensko predsedovanje uspešno. V izjavi za STA je dejala, da so uspešno opravljeno vlogo prepoznale tudi tuje delegacije. V svetu, kjer so dvojni standardi rak rana mednarodnih odnosov, so Slovenijo po njenih besedah postavili na zemljevid tistih, ki rešujejo ugled Zahoda.
Pred koncem mandata nestalne članice za obdobje 2024-2025 bo Slovenija Varnostni svet vodila še decembra 2025.

KRKA DOMA



Novo mesto bo v soboto in nedeljo, 5. in 6. oktobra, gostilo profesionalne in rekreativne tekače in tekačice na že sedmem Novomeškem polmaratonu. Poleg polmaratona, ki znaša 21 kilometrov, sta v programu prepoznavne športne prireditve tudi letošnji največji novosti – netekmovalni fun tek, ki je namenjen druženju in sočasnem gibanju, in maratonski pohod. Na prireditev so poleg tekačev vabljeni tudi gledalci in gledalke, so organizatorji pozvali na ponedeljkovi novinarski konferenci. Sobotno dogajanje na Novem trgu bodo odprli tradicionalni otroški teki, kjer pričakujejo okoli 600 otrok, izvedeni bodo tudi šolski teki, dan pa se bo zaključil s priljubljenim canicrossom in fun tekom, s katerim želi idejni vodja Novomeškega polmaratona in maratonec Primož Kobe ozaveščati o gibanju ter spodbujati medgeneracijsko druženje. Gre za sproščen, brezplačen in netekmovalni 2-kilometrski tek po ožjem mestnem jedru.
Osrednji tekmovalni teki se bodo začeli v nedeljo, 6. oktobra 2024, ob 10. uri na Seidlovi cesti. Na polmaratonski razdalji ter na razdalji 10 km in 5 km se bo pomerilo okoli 750 tekačev, pohodniki pa se bodo lahko podali na 12-kilometrski polmaratonski ali 21-kilometrski maratonski pohod. Najboljši tekmovalci bodo prejeli medalje, ki so letos oblikovno posvečene dolenjskemu tekaču Francu Červanu iz Podgore pri Novem mestu, ki je leta 1964 na Olimpijskih igrah v Tokiju v teku na 10 kilometrov osvojil 10. mesto.



Pred Galerijo Božidar Jakac - Muzejem moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki so v ponedeljek odprli kostanjeviški del slovenskega odseka mednarodne pohodniške Poti cistercijanov. Gre za del projekta šestih držav, namenjenega opisu in ohranjanju kulturne dediščine cistercijanov v Evropi.
Stiški del slovenskega odseka pohodniške poti so odprli septembra lani, danes pa so v Kostanjevici ob Krki odprli še kostanjeviški del. Po besedah kustosinje in koordinatorice kostanjeviškega dela projekta Kristine Simončič je slovenski del mednarodne pohodniške Poti cistercijanov dolg 112 kilometrov in razdeljen na štiri pohodne sklope, dolge med 24 in 33 kilometri. Prvi sklop se začne pred Galerijo Božidar Jakac in poteka do Otočca, drugi del nato teče do Straže, tretji do Žužemberka, četrti pa do samostana v Stični. Pot poteka po drugih, že urejenih poteh, in ni posebej označena, je pa pohodnikom v pomoč na voljo aplikacija, ki so jo razvili posebej za ta namen, je povedala.
Hkrati so v Kostanjevici na Krki uredili ločeno enodnevno krožno pot, ki se začne in končna pred galerijo Božidar Jakac. Dolga je 17,5 kilometra, zanjo pa naj bi pohodniki potrebovali okoli štiri ure in pol.
Namen projekta, ki še ni povsem končan, je povezovanje in ohranjanje kulturne krajine ter dediščine cistercijanov v Evropi. Pri tem v Sloveniji ob podpori ministrstva za kulturo sodelujeta Galerija Božidar Jakac in Muzej krščanstva na Slovenskem.

KRKA_OB_ENIH_01102024