Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

janez jansa vlada vladna palaca sr1 Reporter.si

Janez Janša že razbija na vrata vladne palače, ...

jan oblak olga danilovic Ekipa24.si

Takšnega ga ne poznamo! Jana Oblaka so 'ujeli' ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

oblak Ekipa24.si

Grozljivi prizori v Španiji! Pred in med tekmo ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Projekt protipoplavne zaščite prekinjen

Piše: R.K.

Čas objave:
24.02.2022 13:06

V osrednji informativni oddaji Krka ob enih je bila z vami Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
V spomladanskem obdobju se pričenjajo prve množične selitve dvoživk, ki pri tem lahko prečkajo tudi ceste, zato na številnih lokacijah v Sloveniji prihaja do množičnih povozov. V sodelovanju s številnimi deležniki so sodelavci projekta Life amphicon pripravili drugi letni pregled stanja dvoživk na cestah in izvedenih varstvenih ukrepov.

Na današnji debeli ali tolsti četrtek, ki je četrtek pred pustnim torkom, mora biti miza v skladu z dediščino polna pustnih dobrot. Med slanimi jedmi so značilne krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške. V Cerknici bodo oblast prevzeli Butalci.

KRKA DOMA
Direkcija RS za vode je projekt protipoplavne zaščite Kostanjevice na Krki, za katerega je iz kohezijskega sklada zagotovljenih 6,75 milijona evrov, prekinila. Ali ga bo nadaljevala, je odvisno od soglasja vseh lastnikov zemljišč, ki ga mora kostanjeviška občina skupaj s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem zagotoviti do 30. junija 2023. Na podlagi tega, da kostanjeviška civilna iniciativa projekta ne odobrava in vztraja na stališču, da ne dovolijo gradnje protipoplavne zaščite, občina pa je od potrebnih 112 zbrala 81 soglasij lastnikov zemljišč, so se odločili, da projekt prekinejo, so sporočili z direkcije za vode. Direkcija bo občini v podpis posredovala sporazum o skupni izvedbi projekta, s katerim se ta zaveže, da bo projekt pripeljala do pravnomočnega gradbenega dovoljenja do konca junija 2023. Če bo Občina Kostanjevica na Krki k temu pristopila, pa lahko projekt izvedejo do leta 2025, so dodali. Kostanjeviški župan Ladko Petretič je dejal, da bodo dopis direkcije za vode bodo najprej predstavili civilni iniciativi in lastnikom zemljišč na kostanjeviškem mestnem otoku. Če enotnega soglasja ne bodo dosegli, pa s projektom verjetno ne bo nič, je pristavil. Ocenil je še, da je projekt tako postavljen pod vprašaj, glede njegove rešitve pa ni najbolj optimističen.

V Črnomlju se letos obeta gradnja Osnovne šole Loka. Graditi naj bi sicer začeli v jeseni. Projekt naj bi stal nekaj manj kot 12,13 milijona evrov. Na črnomaljski občini sicer računajo, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pristavilo nekaj manj kot sedem milijonov evrov in Eko sklad nekaj manj kot 1,36 milijona evrov. Občinski vložek naj bi dosegel nekaj več kot 3,81 milijona evrov, občina pa si namerava pri tem pomagati s posojilom.

Naj klasični krof so letos po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije pripravili v vrhniški slaščičarni Berzo, med posamezniki pa je slavila Črnomaljka Helena Črne. Izbor je zbornica prvič izvedla lani, z njim pa so želeli v turizem v času zaprtja panoge vnesti nekaj optimizma. Ker je požel veliko zanimanja, so ga letos ponovili.

Ta vikend se v novem mestu obeta pestro pustno dogajanje. Letos prvič bo na pustno soboto potekal izbor za Naj krof 2022. Direktor zavoda Novo mesto Aleš Makovac je povabil vsa društva, posameznike, šole, vrtce in ljubitelje krofov, da se udeležijo izbora ter do sobote, 26. 2. do 9. ure zjutraj v prostore Hiše kulinarike dostavijo 3 vzorce krofov, ki bodo deležni strokovne ocene. Posebna strokovna ekipa v zasedbi priznanega kuharja Damjana Finka, predstavnice Hiše kulinarike, ki slavijo po mehkih in slastnih krofih, Maje Kumelj iz Pie Shop in ljubitelja krofov Jureta Marolta bo na pustno soboto krofe strokovno ocenila, najboljšega pa bodo razglasili v sklopu pustnega programa.

Osrednja informativna oddaja, 24.2.2022