asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

IMG_6225 Reporter.si

Slovenec je lahko le nemočno besnel ob ...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: OŠ Stična z novo pametno sončno vetrnico

Piše: R.K.

Čas objave:
28.06.2024 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: OŠ Stična z novo pametno sončno vetrnico; Nov razpis za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva v mestni občini Novo mesto

SVET NA KRKI

Prvo televizijsko soočenje ameriških predsedniških kandidatov je sinoči povzročilo resno zaskrbljenost pri demokratih glede Joeja Bidna, republikanci pa so bili z nastopom Donalda Trumpa zadovoljni, meni velika večina analitikov. 81-letni Biden je soočenje začel slabo s hripavim glasom, večkrat pa je pri odgovarjanju na vprašanja voditeljev televizije CNN izgubil tok misli.
78-letni Trump je medtem deloval bolj energično in napadalno, Bidna pa je večkrat uspešno zmedel z očitnimi zavajanji.
Debata je sicer minila bolj v znamenju medsebojnih žalitev kot pa resne politične razprave.


Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je včeraj zaradi goljufij zveznih zdravstvenih sistemov naznanil obtožnice proti skoraj 200 zdravnikom, medicinskim sestram, podjetnikom in drugim osebam. V zvezi s prevarami v skupni vrednosti skoraj 2,7 milijarde dolarjev so opravili tudi več aretacij.


Najbolj odmeva primer podjetnikov iz Arizone, ki sta zvezni sistem v dveh letih prevarala za 900 milijonov dolarjev, trdi tožilstvo.


KRKA DOMA

Pretekli ponedeljek je na Osnovni šoli Stična potekala zaključna prireditev ob koncu šolskega leta, kjer je zbrane učence in učiteljski zbor nagovoril tudi župan Dušan Strnad. Učencem je čestital za vse, kar so dosegli v tem šolskem letu, in jim zaželel mirne in prijetne počitnice. Zahvalil se je tudi učiteljem in drugim delavcem šole, ki skozi vse leto skrbijo, da na šoli poteka vse tako, kot mora. Ob zaključku je župan Dušan Strnad, v družbi ravnatelja OŠ Stična Marjana Potokarja, Eve Bernik iz ustanove Rdeča žoga in predstavnika podjetja Akrapovič Saša Miklavca, simbolično predal v uporabo pametno sončno vetrnico, ki je postavljena pred šolo. Kot je zapisano na spletni strani OŠ Stična, gre za sončno elektrarno SMARTFLOWER, ki sledi dnevni poti sonca in tako proizvede do 40 % več električne energije kot konvencionalna sončna elektrarna z enakimi sončnimi paneli.


Mestna občina Novo mesto je objavila javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva za leto 2024, s čimer želijo v okviru devetih različnih ukrepov podpreti nadaljnji razvoj podeželja ter prispevati k trajnostnemu razvoju občine. Višina razpisanih sredstev je 125 tisoč evrov, prijave na razpis pa lahko upravičenci oddajo do 31. julija letos. Sredstva javnega razpisa se bodo dodeljevala za naložbe na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo, za komasacijo kmetijskih in gozdnih zemljišč, za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih, za plačilo zavarovalnih premij, za tekoče poslovanje v primarni kmetijski proizvodnji, za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov, za naložbe v nekmetijsko dejavnost ter za usposabljanje na področju dopolnilnih in nekmetijskih dejavnosti na kmetiji, v predelavi in trženju.

KRKA_OB_ENIH_28062024