408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

pcr-testiranje, test, stanežiče Necenzurirano

Zakaj lačni Jug ne verjame sitemu Švabu (PREJELI...

logar irgl Primoz Lavre Reporter.si

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata ...

bozic Ekipa24.si

Je v Mariboru počilo med Šimundžo in Božićem?...

kmetija-2023, david, družina Njena.si

Kmetija: Ste presenečeni nad Davidovo družino?

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novomeško podjetje obnavlja baterije

Piše: R.K.

Čas objave:
25.09.2023 14:25

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Novomeško podjetje reciklira baterije ; Slovesnost v spomin reševanja vojnih ujetnikov

SVET NA KRKI

V Tehniškem muzeju Slovenije se bodo jutri začeli Dnevi strojništva. Do petka se bodo zvrstile mnoge predstavitve, na katerih bodo strokovnjaki z ljubljanske fakultete za strojništvo predstavili možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter obiskovalcem ponudili vpogled v svet inženirske kreativnosti.

Kosovske oblasti so po nedeljskem napadu na policijo v kraju Banjska na severu Kosova pridržale šest ljudi, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi terorizma. V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še trije napadalci. EU poziva k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti ter poudarja nujnost dialoga.

KRKA DOMA

V Kulturnem domu Metlika so se nedavno spomnili poguma slovenskih partizanov pri reševanju vojnih ujetnikov iz nemškega ujetništva pri Mariboru. Gre za vsakoletno spominsko prireditev, ki obeležuje mednarodno pot zavezništva. Na dogodku je govornik Martin Premk izpostavil pomembnost spominjanja na 2. svetovno vojno ter poudaril vrednote, kot so sodelovanje, tovarištvo, pogum in prizadevanje za mir. Ob slovesnosti je potekal spominski pohod iz Semiča, kjer je zbrane nagovorila metliška županja Martina Legan Janžekovič.  Prireditev so organizirali Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika, Društvo za ohranjanje spomina na reševanje zavezniških vojakov v času NOB - Vranov let v svobodo ter območno Združenje slovenskih častnikov Bela krajina. Organizatorji dogodka upajo, da bo Vranov let ohranil ponosno zgodovino sodelovanja med slovenskimi partizani, prebivalstvom in zahodnimi zavezniki v času druge svetovne vojne ter da bo to sporočilo ohranilo pomen tudi za slovensko mladino.

Novomeško podjetje je ustvarilo inovativno metodo za recikliranje in obnovo litij-ionskih baterij in elektronskih komponent. Z njihovim postopkom obnove lahko baterije obnovijo do 92% njihovega prvotnega stanja. 

S svojim procesom znatno zmanjšajo ogljični odtis, podaljšajo življenjsko dobo baterij in omogočajo ponovno uporabo. Razvijajo pa tudi hranilnike energije za gospodinjstva in mala podjetja, ki uporabljajo več kot tisoč obnovljenih baterijskih celic. Podjetje načrtuje rast do leta 2025, ko naj bi zaposlovalo najmanj deset ljudi in se preselilo v večje prostore.

Trenutno deluje v novomeškem podjetniškem inkubatorju v Podbrezniku, prihodnji mesec pa bo mesto direktorja podjetja Reusable Technologies prevzel nekdanji direktor podjetja Kemis iz Vrhnike, Boštjan Šimenc.

Osrednja informativna oddaja 25.9.2023