Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

761284_246-nlb Necenzurirano

Slovenske banke z rekordnimi dobički. Kdaj bodo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

pogacar roglic Ekipa

Primož Roglič z izjavo tedna: "Izbiral bom ...

Dokumentarni film Gram srca spremlja življenja odvisnikov na ulicah Ljubljane in razkriva posledic Revija Stop

Brutalna iskrenost, ki nam odpira oči ...

image00004 Ekipa

Kakšna bomba, kakšen gol: Mojstrovina Jana ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novomeški osnovnošolci podrli rekord

Piše: R.K.

Čas objave:
31.05.2024 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Novomeški osnovnošolci podrli rekord; Potrjen proračun Mestne občine Novo mesto za leto 2025

SVET NA KRKI

Med mladostniki uporaba novih tobačnih in povezanih izdelkov narašča, kar je zelo zaskrbljujoče, ob svetovnem dnevu brez tobaka opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Posameznik začne največkrat kaditi kot otrok ali mladostnik, zato so ti ciljna skupina za uporabo novih tobačnih in povezanih izdelkov. Letošnji svetovni dan tako poteka pod geslom Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije. Tudi elektronske cigarete vsebujejo nikotin, eno najbolj zasvajajočih drog. Ravno zasvojenost pa vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov. Poleg tega nikotin povzroča številne zdravstvene težave. Te dni je sicer začela veljati prepoved prodaje ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo. Z junijem pa se bodo zvišale trošarine za tobačne izdelke. Cigareti bodo tako dražji za približno tri odstotke.

Cene življenjskih potrebščin so bile maja za 2,5 odstotka višje kot v enakem času lani. Medletna inflacija je tako padla na najnižjo raven po septembru 2021, ko je bila tudi nazadnje pod tremi odstotki. Na mesečni ravni so se cene maja zvišale za 0,5 odstotka, je objavil statistični urad.

Novogoriški kriminalisti, ki so nedavno tudi v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi končali preiskavo vloma v bančno ustanovo v Tolminu oktobra lani, so za vlom osumili državljana Hrvaške, stara 28 in 30 let, in 30-letnega državljana Srbije. Kazensko ovadbo zoper njih so podali na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Omenjene so poleg vloma utemeljeno osumili tatvin oz. odvzema motornih vozil, so danes sporočili novogoriški policisti.




KRKA DOMA

Novomeški osnovnošolci so podrli rekord. V Olimpijskem centru Novo mesto se je namreč več kot 800 osnovnošolcev iz novomeških šol udeležilo Športnih iger mladih, največje amaterske športne prireditve v Evropi. Otroci prve triade osnovne šole so se prek tekmovanja v teku na 60 metrov in igri med dvema ognjema ter spremljevalnih gibalnih aktivnosti učili o pomembnosti gibanja, sodelovanja in poštene igre. Športne igre mladih potekajo po vsej Sloveniji in na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, v Novem mestu pa so do sedaj med slovenskimi mesti zabeležili rekordno udeležbo. Na odprtju iger, ki so se uradno začele s slavnostmi prižigom ognja, je podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar izpostavil,da so še posebej ponosni, da so novomeškim osnovnošolcem omogočili športni dan na vrhunski športni infrastrukturi. Dodal je, da je želja MO Novo mesto, da občani vseh generacij spoznajo, da je Olimpijski center Novo mesto namenjen vsem in da jih spodbudijo, da ga čim večkrat uporabijo za rekreacijo in kakovostno preživljanje prostega časa, pa tudi za razvijanje svojih športnih potencialov. Pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja, Evropske komisije in drugih organizacij, Športne igre mladih ponujajo platformo, kjer se mladi lahko brezplačno preizkusijo v desetih različnih športih, od nogometa do atletike. Športne igre mladih so se v 28 letih delovanja razvile od lokalnega športnega turnirja v Splitu do mednarodnega športnega dogodka, ki je skupno gostil več kot 2.760.000 udeležencev in je že peto leto zapored proglašen za najbolj množično prireditev v Evropi za otroke in mladostnike.

Novomeški občinski svetniki v drugi obravnavi potrdili predlog odloka proračuna za prihodnje leto, ki sledi razvojni in investicijski naravnanosti ter ciljem in prioritetam strateških dokumentov občine. V občinskem proračunu za prihodnje leto in po sprejetju dveh amandmajev župana se skupni prihodki planirajo v višini 71,1 milijona evrov in skupni odhodki v višini 76,2 milijona evrov. Dodatna sredstva se namenjajo na področju kulture, družbenih dejavnosti in investicij, katerim je namenjenih več kot polovica sredstev proračuna. Med večjimi načrtovanimi investicijami so prenova mestne tržnice, postavitev sončnih elektrarn, ureditev Seidlove ceste, Ragovske ulice, ceste Češča vas–Zalog, projektiranje južne povezovalne ceste, izgradnja regionalne kolesarske povezave Trebnje –Mirna Peč–Novo mesto, ureditev vodovoda, kanalizacije in čistilne naprave na Karteljevem, gradnja novih učilnic v Osnovni šoli Šmihel, ureditev urbanega parka na Loki, gospodarske cone Zahod in izvedba zazidalnega načrta Podbreznik. Med prioritetami so tudi črpanje evropskih sredstev, trajnostna mobilnost, urbana prenova prostora s poudarkom na degradiranih območjih, sodelovanje lokalnega prebivalstva, kvalitetno bivanje občanov vseh starosti, razvoj pametnega mesta, socialnih programov in sodelovanje z nevladnimi organizacijami.