markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Nov vodovod in cesta v Gorenjem Karteljevem

Piše: R.K.

Čas objave:
09.05.2024 12:35

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Nov vodovod in cesta v Gorenjem Karteljevem; Gobarsko društvo o zdravilnih učinkih gob

SVET NA KRKI

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob današnji obletnici konca 2. svetovne vojne v Evropi primerjal obrambo njegove države pred rusko agresijo z ukrajinskimi prizadevanji za poraz nacistične Nemčije, pri čemer je opozoril, da bi se lahko zgodovina ponovila v prid Ukrajine. Ta je bila znova tarča ruskega obstreljevanja s smrtnimi žrtvami.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo danes dejal, da so ruske jedrske sile vedno v pripravljenosti in da Rusija ne bo dovolila nobenih groženj Zahoda. Nagovoril je zbrane na Rdečem trgu v Moskvi, kjer je potekala tradicionalna vojaška parada ob udeležbi več tisoč vojakov in prikazu vojaške opreme.

KRKA DOMA

Župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni, skupaj z direktorjem podjetja Teleg-M, Milovanom Gazibarićem, in predsednikom sveta Krajevne skupnosti Karteljevo, Bojanom Florjančičem, so podpisali pomembno pogodbo za izgradnjo infrastrukture v Gorenjem Karteljevem. Gre za obsežen projekt, ki vključuje izgradnjo skoraj 2,4 kilometra dolgega vodovodnega omrežja za oskrbo s pitno vodo, s predvidenim zaključkom do februarja prihodnjega leta. Vrednost tega projekta znaša 1,3 milijona evrov, pri čemer si občina obeta sofinanciranje iz evropskih virov v višini 420.000 evrov. Poleg osnovne infrastrukture v obliki vodovoda, bodo zgradili tudi vodohran, ki bo prispeval k visoki ravni požarne varnosti za prebivalce Dolenjega in Gorenjega Karteljevega. Načrtujejo tudi hidropostajo za črpanje vode iz sosednje občine Mirna Peč ter krajši odsek komunalne kanalizacije. Poleg tega bodo uredili še makadamsko pot do vodohrana in novo povezovalno cesto v dolžini 200 metrov.

Belokranjsko gobarsko društvo je v Kulturnem centru Semič nedavno pripravilo zanimivo predavanje o zdravilnih gobah. Predavanje je vodil Andrej Gregori, doktor biotehnologije ter eden vodilnih slovenskih raziskovalcev sveta gliv in gob, ki o njihovih zdravilnih učinkih in gojenju poučuje tudi na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Predstavil je različne vrste zdravilnih gob, njihove lastnosti in načine uporabe ter spregovoril o vlogi gob v prehrani in medicini. Samo v Sloveniji naj bi poznali okoli tri tisoč vrst gob, med katerimi naj bi bilo 541 užitnih, s tem da se v prehrani uporablja le majhen del. Raziskave v zadnjih 20 letih, nekatere tudi na ljudeh, dokazujejo, da nekatere glive aktivirajo imunski sistem, zavirajo rast in razvoj nekaterih vrst raka, zmanjšujejo holesterol, delujejo antioksidativno, znižujejo povišani krvni tlak, uravnavajo raven krvnega sladkorja ter delujejo zaščitno na jetra. Vendar pa Gregori poudarja, da je potrebno vse pripravke in prehranska dopolnila iz gliv uporabljati premišljeno.

Osrednja informativna oddaja 09.05.2024