simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

vila petek malecnik Reporter.si

Nekdanji Janšev čudežni deček za 749.000 evrov...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Kate Middleton je v ZDA postala prava spletna zvezda .. Odkrito.si

Kim Kardashian - neprimerne objave o Kate ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Krška nuklearka začenja suho skladiščenje izrabljenega jedrskega goriva

Piše: R.K.

Čas objave:
20.03.2023 12:46

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Krška nuklearka začenja suho skladiščenje izrabljenega jedrskega goriva; Znani prejemniki nagrad in priznanj MO Novo mesto; V mestnem jedru bodo merili hitrost.

SVET NA KRKI

V sindikatih javnega sektorja ocenjujejo, da zaenkrat znana izhodišča za pogajanja o prenovi plačnega sistema kažejo, da vlada v petek ni sprejela tistega, kar je napovedovalo ministrstvo za javno upravo. Med drugim so razočarani zaradi predvidenega časovnega odmika uvedbe nove plačne lestvice, uradno pa z izhodišči še niso seznanjeni.

V Sloveniji je bilo konec leta 2022 skoraj 2,675 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je tri odstotke več kot leto prej. Vnovič se je povečal tudi prenos podatkov prek mobilnega omrežja, in sicer na rekordnih več kot 94 milijonov gigabajtov. Se je pa zmanjšalo število odhodnih telefonskih klicev.

KRKA DOMA

V Nuklearni elektrarni Krško bodo iz bazena za mokro skladiščenje v novozgrajeno zgradbo za suho skladiščenje ta teden začeli premeščati prvih 300 ton izrabljenega jedrskega goriva. Novo skladišče so zgradili v okviru zadnje desetletne varnostne nadgradnje Neka. Šlo je za osemletni projekt, ki bo Nek stal skoraj 100 milijonov evrov. Novo skladišče bo zadostovalo vsaj za prihodnjih sto let, izrabljeno jedrsko gorivo pa bodo vanj premeščali po petih letih hranjenja in hlajenja v bazenu z vodo. Iz tega bazena bodo v prvi kampanji do jeseni premestili 16 zabojnikov s 592 gorivnimi elementi. S suhim skladiščenjem bodo v Neku uvedli mednarodno priznano rešitev. Z njeno uvedbo so se pridružili državam, ki upoštevajo najsodobnejše varnostne zahteve pri začasnem skladiščenju izrabljenega jedrskega goriva. Tovrstno skladiščenje sicer uporabljajo v Belgiji, Nemčiji, na Madžarskem, v Švici, Španiji, Veliki Britaniji in ponekod v ZDA.

Na zadnji seji občinskega sveta so novomeški svetniki potrdili nagrajence Mestne občine Novo mesto za preteklo leto, med njimi so kot častno občanko zaradi njenih pomembnejših trajnih uspehov na področju prostovoljnega in humanitarnega dela imenovali Branko Bukovec. Poleg podelitve naziva častne občanke so svetniki na seji potrdili tudi prejemnike nagrad Mestne občine Novo mesto za leto 2022, ki so jih zaradi njihovega doprinosa k prostovoljstvu in kulturi prejeli Bojan Bencik, Ana Bilbija in Elizabeta Vardijan, grb občine pa bo podeljen Janezu Gorniku.

Medobčinsko redarstvo bo v tem tednu, do 26. marca, izvajalo meritve hitrosti na območju novomeškega Glavnega trga, kjer imajo pešci prednost pred ostalimi udeleženci v prometu. Meritve se bodo izvajale z razlogom neupoštevanja omejitev hitrosti v območju umirjenega prometa in neodstopanja prednosti pešcem. Skupaj s Policijsko postajo Novo mesto bodo izvajali tudi nadzor nad vozniki enoslednih motornih vozil, s poudarkom na uporabi zaščitne čelade in druge opreme. Nadzor se bo izvajal na območju občine in s ciljem osveščati o varnosti samih motoristov, saj spadajo med bolj ogrožene skupine udeležencev v prometu.

Osrednja informativna oddaja 20.3.2023