profimedia-0788953992 Svet24.si

Prvič v Evropi: plaža samo za muslimanke

dolina triglavskih jezer, triglavska jezera Svet24.si

Policijski helikopter v dolino odpeljal ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

Mnogi si upajo trditi, da so to nezemljani Odkrito.si

Nenavadna svetloba nad južno Italijo

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih: Krka ponovno pred Sodiščem EU

Piše: RK

Čas objave:
02.07.2024 12:44

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Krka ponovno pred Sodiščem EU. Uspešen 13. spust po reki Krki.

SVET NA KRKI
Cene življenjskih potrebščin v evrskem območju so bile junija v povprečju za 2,5 odstotka višje kot junija lani. To je za 0,1 odstotne točke nižja medletna inflacija od majske.

Madžarski premier Viktor Orban je danes prvič po ruski invaziji februarja 2022 nenapovedano prispel v Kijev, kjer se bo srečal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Najbolj pomembna tema pogovorov je možnost gradnje miru. 


KRKA DOMA
Novomeški farmacevt Krka se bo pred Splošnim sodiščem EU ponovno moral zagovarjati zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje. Sodišče EU je pretekli teden namreč ugodilo pritožbi Evropske komisije in zadevo perindopril vrnilo v ponovno obravnavo, so danes sporočili iz družbe. Leta 2014 je Evropska komisija družbi Servier in še petim drugim farmacevtom očitala, da so z dogovarjanjem ščitili Servierjevo najbolje prodajano zdravilo za visok krvni tlak perindopril pred konkurenčnimi ponudniki generičnih zdravil. Komisija je istega leta Krki naložila kazen v višini deset milijonov evrov. Krka je takrat kazen plačala, zoper odločbo komisije pa vložila tožbo na Sodišče EU. Sodišče je decembra 2018 odločilo v korist Krke, saj je ugotovilo, da ravnanja družbe niso predstavljala omejevanja konkurence. Evropska komisija je na izrečeno sodbo vložila pritožbo, zato je Krka oblikovala dolgoročno rezervacijo v višini 10 milijonov evrov.

V Straži se je včeraj z množičnim spustom po reki Krki, od Soteske do Zaloga, končala letošnja prireditev »Dolenjski dnevni na Krki 2024«. Na cilju v Zalogu so pripravili še tekmovanju z rafti, kjer je slavila ekipa iz Jurke vasi. To je bil že 13. tradicionalni spust po reki Krki, ki ga od leta 2010 organizira Občina Straža v sodelovanju z Rafting klubom Gimpex Straža, v zadnjih letih tudi v partnerstvu z Občino Dolenjske Toplice in Kajakaško zvezo Slovenije. Za omenjeni dogodek je tudi letos vladalo veliko zanimanje, zanj so se prijavili posamezniki in skupine različnih starosti in celotne družine. Na startu v Soteski se je tako zbralo čez 250 udeležencev spusta, kjer jih je ob zvokih veteranske godbe Straža nagovoril župan Občine Straža Dušan Krštinc. V imenu gostitelja jim je izrekel prijetno dobrodošlico ter jim zaželel veliko dobrega počutja in srečno pot do cilja v Zalogu. Spust, ki je imel rekreativni značaj, je privabil ljubitelje narave, reke Krke ter druženja na vodi, ki so uživali v prijetnem in sproščenem vzdušju. Na približno 12-kilometrsko popotovanje so se udeleženci podali na 24 raftih in več drugih plovilih, ki so jih mnogi prepeljali s seboj. 

.Krka ob enih, 2.7.2024