amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

daria-lorenci-flatz, jadranka, kumovi Njena.si

'Jadranka' iz Botrov: Najraje bi se zabila v zid!

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Konec tedna vrhunec Straške jeseni

Piše: R.K.

Čas objave:
06.09.2024 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Konec tedna vrhunec 38. Straške jeseni; Otroci namesto v šolah, čakajo na avtobusnih postajah

SVET NA KRKI

Soustanovitelj in izvršni direktor Telegrama Pavel Durov je včeraj zavrnil obtožbe na svoj račun. V prvem zapisu na omrežju po pridržanju in izpustitvi ob plačilu varščine je Durov Franciji očital zgrešen pristop ter poudaril, da Telegram vsak dan umakne več milijonov škodljivih objav. Obenem je kot neresnične označil navedbe, da Telegram ni odgovarjal na prošnje francoskih oblasti in razkril, da je osebno sodeloval pri vzpostavitvi rdečega telefona s Telegramom za spopadanje z grožnjo terorizma v Franciji.


Letos je svet doživel najbolj vroč junij in avgust doslej, pa tudi najbolj vroč dan in najbolj vroče poletje na severni polobli v zgodovini meritev, so sporočili iz Službe EU za spremljanje podnebnih sprememb - Copernicus. V poletnih mesecih je bila povprečna temperatura zemeljskega površja na severni polobli najvišja doslej in za 0,69 stopinje Celzija višja od povprečja med letoma 1991 in 2020. Do konca leta bi se morale povprečne temperature zemeljskega površja znižati za vsaj 0,30 stopinje Celzija, da bi bilo letošnje leto hladnejše od lanskega. Ker se takšno nihanje v zgodovini meritev še ni zgodilo, je vse bolj verjetno, da bo letošnje leto preseglo lanske vrednosti in postalo novo najtoplejše leto v zgodovini meritev.



KRKA DOMA

Straža bo ta konec tedna v znamenju 38. tradicionalne prireditve Straška jesen, ki jo z namenom ohranjanja navad, običajev in kulturne dediščine organizira turistično društvo Straža v sodelovanju z Občino Straža. Jutri ob 16.uri prirejajo 16.festival veteranskih godb Slovenije z okoli 200 godbeniki iz 6 veteranskih godb. Ob tej priložnosti bo prvič nastopil orkester ambasadorjev veteranskih godb, to je godbenikov, častitljive starosti 80 let in več. V nedeljo ob 14.uri pa vabijo na ogled osrednje prireditve na temo »Otroštvo na vasi«. Predsednik turističnega društva Straža Pavel Vidic pa je dodal: »Prikaz otroštva na vasi omogoča povezovanje med različnimi generacijami. Starejši obiskovalci bodo lahko obujali spomine in delili zgodbe, mlajši pa bodo pridobili vpogled v način življenja, ki je zanje nepoznan. To ustvarja priložnosti za bogat dialog med mladimi in starejšimi in krepi občutek skupnosti. Takšna prireditev ima tudi izobraževalen značaj. Mnogim mladim je nekdanji način življenja na vasi povsem tuj, zato je to dragocena priložnost za srečanje s preteklostjo. Prikazi starih običajev, obrti in vsakodnevnih opravil so vselej poučni in dobrodošli, saj mlade spodbujajo k raziskovanju dediščine in spoštovanju preteklosti.«


Podeželje je izredno podhranjeno z javnim prevozom, novi vozni redi pa so to težavo še poglobili, je v izjavi za javnost izpostavil predsednik Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo so zato v zbornici pozvali k takojšnjemu ukrepanju in ureditvi voznih redov javnega potniškega prometa. Najbolj kritična območja so Kozjansko, Koroška in Suha krajina, opozarja Žveglič. Ob tem je navedel primer z Dolenjske, in sicer na relaciji Zagradec-Novo mesto, kjer se nahaja Kmetijska šola Grm. "Dijaki morajo na tej relaciji po novem večkrat presesti. Prej so za prevoz potrebovali pol ure, zdaj pa uro in 45 minut. Prav tako veliko otrok ostane na postajah, saj se avtobus, na katerem so zasedeni vsi sedeži, odpelje mimo. Družba za upravljanje javnega prometa, ki ureja vozne rede, poudarja da se ob vsaki zaznani situaciji težave rešujejo takoj. Potnike prosijo za razumevanje nastale situacije in zagotavljajo, da bodo preverili vse navedbe in uvedli ukrepe z izboljšavami.

KRKA_OB_ENIH_06092024