markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Imamo novega kralja in princeso

Piše: R.K.

Čas objave:
27.05.2024 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Novem mestu okronali kralja in princeso; Podelili so nagrade in priznanja.

SVET NA KRKI

Na KPK preteklo leto ocenjujejo kot zahtevno, a uspešno, ob tem pa opozarjajo na iskanje obvodov zakonodaje. Največ pravnomočno zaključenih ugotovitev o kršitvah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije je bilo na področjih integritete, nasprotja interesov in omejitev poslovanja, zato jih je treba v družbi resneje nasloviti, so poudarili. Lani so na KPK prejeli 817 prijav, kar je 18 odstotkov več kot leta 2022, rešili pa so jih 600. Kot so sporočili, so 123 zadev odstopili policiji in tožilstvu, 244 pa drugim organom. Uvedli so 111 prekrškovnih postopkov in izrekli 102 ukrepa. KPK je lani izdala 11 priporočil in dve pobudi. Za napredek na področju preprečevanja korupcije pa bo nujna sprememba miselnosti in odprava neustreznih praks, so dodali na KPK.

Neto proizvodnja električne energije je aprila znašala 877 gigavatne ure (GWh). V primerjavi z marcem se je zmanjšala za nekaj več kot tretjino, v primerjavi z lanskim aprilom pa za skoraj četrtino. Na upad proizvodnje je vplival tudi remont Nuklearne elektrarne Krško (Nek), je danes sporočil statistični urad. V hidroelektrarnah je bila aprila proizvodnja za 43 odstotkov večja kot aprila lani, v termoelektrarnah pa je bila večja za dva odstotka. V Neku so imeli aprila redni remont.

Karabinjerji v kraju Latisana pri Vidmu v Furlaniji-Julijski krajini so prijeli sedem ljudi, ki naj bi aprila lani ukradli 1500 stegen pršuta v vrednosti dobrih 200.000 evrov. Pršut so ukradli iz proizvodnega obrata v kraju Rivignano Teo. Osumljence so prijeli v deželah Lombardiji in Apuliji, identificirali pa so jih s pomočjo posnetkov nadzornih kamer, so sporočili preiskovalci. Kot so še navedli, so identificirali tudi vozila, med njimi tri polpriklopnike, s katerimi so odpeljali večjo količino pršuta. Preiskovalci domnevajo, da so osumljenci tatvino izvedli po naročilu.

KRKA DOMA

Minuli konec tedna je bilo Novo mesto v znamenju cvička, potekal je namreč Festival in 51. teden cvička. V petek so na Glavnem trgu po tem, ko so se na povorki predstavili dolenjski vinogradniki, razglasili kralja in ambasadorja cvička, v nedeljo pa še cvičkovo princeso. Krono kralja bo do prihodnjega Festivala cvička nosil Andrej Grabnar iz Ardra pri Raki, sicer član vinogradnikov Raka, ki so ga na ocenjevanju izbrali že sredi aprila. Okronal aga je novomeški župan Gregor Macedoni. Novemu ambasadorju cvička Sašu Đukiću pa sta vertigo ambasadorja okoli vratu nadela predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak in direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac. Včeraj pa je bila okronana še cvičkova princesa, Blažka Ilovar. Na izbor 25. cvičkove princese se je silver prijavila kot edina kandidatka, vendar pa je morala kljub temu pravili zagovor pred komisijo, pri čemer je blestela.

Občina Ivančna Gorica je ob prihajajočem občinskem prazniku podelila priznanja in nagrade za leto 2024. Te so prejeli Rajko Bivic, Mitja Poljšak, Bojana Mulh, Milan Pušljar, Sonja Trlep in Maks Jerin, Zvonimir Lavrič in Osnovna šola Stična. Priznanja nagrajencem sta izročila župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole. Najvišjo nagrado, Zlati grb, je prejel član ZŠAM Ivančna Gorica, Rajko Bivic za dolgoletno, požrtvovalno in predano delo na področju vzgoje in preventive v cestnem prometu, trajne dosežke pri dvigu vozniške kulture in ugledu šoferskega in avtomehaničnega poklica. ŽNa slovesnosti je župan Dušan Strnad je izpostavil minule uspešne projekte, med drudim trenutno enega najmodernejših športni kompleksov – Športni park Ivančna Gorica. Dokončno je zaživela novo zgrajena zahodna obvoznica z nadvozom čez železniško progo in novim montažnim krožiščem pri nakupovalnih centrih. Ta je bil še posebej medijsko prepoznaven, saj je krožišče »zraslo« v zgolj 25 urah. Med nadaljnjimi načrti občine je vsekakor izgradnja dislocirane enote Doma za starejše v Višnji Gori in začetek dolgo pričakovanega Kulturno upravnega centra Ivančna Gorica, ki bo najobsežnejši investicijski projekt v 29-letni zgodovini ivanške občine.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 27.5.2024