Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Dom starejših občanov Črnomelj praznuje 35 let

Piše: R.K.

Čas objave:
21.02.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Dom starejših občanov Črnomelj praznuje 35 let; Novomeška občina si prizadeva za višjo kakovost življenja občanov.

SVET NA KRKI

V zadnjih letih je veljalo, da se lahko dijaki s poklicno maturo in opravljenim petim predmetom vpišejo skorajda na kateri koli univerzitetni študijski program, tik pred letošnjim vpisom pa so mnogi presenečeno ugotovili, da se v nekatere smeri študija več ne morejo vpisati. Po novem se lahko tako vpišejo le še v študijske programe, ki se pokrivajo s programi srednjih šol, na katerih so opravljali maturo. Spremembe zahteva Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu, ki se pri tem sklicuje na zakonodajo.

Srbija bo v prihodnjih dveh letih namenila dodatnih 700 milijonov evrov za razvoj vojaške industrije in krepitev srbske vojske, je po poročanju srbskih medijev napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da se srbska vlada s Francozi pogaja tudi o nakupu vojaških letal rafal v vrednosti do tri milijarde evrov.

Policija je sprožila iskalno akcijo za 50-letnim Rokom Dobravcem z Drske v Novem mestu, ki se je po vsej verjetnosti v ponedeljek po 14. uri odpravil s kajakom veslat na reko Krko. Že včeraj so policisti in gasilci pregledali širše območje ob in na reki, a pogrešanega niso našli. Iskalno akcijo zato nadaljujejo danes. Pogrešani je običajno kajak naložil na voziček in ga peljal do vstopnega mesta v Irči vasi, od koder je nato največkrat veslal v smeri proti Ločni. Policisti so takoj zatem, ko so svojci v ponedeljek zvečer prijavili, da 50-letnika pogrešajo, sprožili iskalno akcijo. S pomočjo helikopterja in peš so pregledovali širše območje Krke. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilci, ki so na čolnu pregledovali Krko. Danes policisti pregledujejo oba bregova reke, pri iskanju sodelujejo tudi vodniki službenih psov. Območje bodo znova pregledali s pomočjo policijskega helikopterja in drona. Gasilci pa bodo znova s čolnom pregledali reko. Na policiji vse, ki bi karkoli vedeli o pogrešanem ali opazili čoln, naprošajo, naj to takoj sporočijo na številko 113. Prav tako naj sporočijo, če so pogrešanega v ponedeljek opazili med veslanjem po Krki.

KRKA DOMA

Dom starejših občanov Črnomelj letos praznuje 35-letnico delovanja. Ob tem jubileju pripravljajo slavnostni dogodek ob odprtju prenovljenih prostorov doma, financiranih iz namenskih sredstev EU in sicer Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma iz pobude React-EU. V sklopu projekta »Preureditev trakta A v DSO Črnomelj« so prenovili vsa štiri nadstropja trakta A, v katerem je 32 sob za 56 stanovalcev ter skupne prostore. Tako imajo vse sobe v domu sedaj lastne sanitarije, arhitektura pa stanovalcem omogoča kakovostno ter prijazno in varno bivanje. Istočasno so s prenovo zagotovili tudi varno delovno okolje za njihove zaposlene. Kljub izvedbi zahtevnega projekta prenove, je Dom starejših občanov Črnomelj v letu 2022 z lastnimi sredstvi v celoti prenovil tudi pralnico, z vsemi inštalacijskimi napeljavami. Prenovili in uredili so jo v skladu z novo postavitvijo delovne opreme, ki je bila v celoti zamenjana. Sedaj njihova pralnica ustreza sodobnim metodam vzdrževanja in pranja perila. Na slavnostnem dogodku bodo predstavili tudi zbornik, ki so ga izdali ob 35-letnici delovanja doma.

V projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo, se je od leta 2016 do danes vključilo že 63 slovenskih občin, tudi novomeška, ki igrajo ključno vlogo pri postavitvi sistema in si prizadevajo za višanje kakovosti življenja občanov. 

Osrednja informativna oddaja 21.2.2023