408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

matjaž han Necenzurirano

Pri Hanu milijoni za turizem tudi za podjetja brez...

logar irgl Primoz Lavre Reporter.si

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata ...

bozic Ekipa24.si

Je v Mariboru počilo med Šimundžo in Božićem?...

princ Harry v bokarskem položaju Odkrito.si

Harry in Meghan - kdo laže?!

doncic goltes2 Ekipa24.si

V srce! Tako sta Anamaria in majhna Gabriela ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Dan brez avtomobila v Novem mestu

Piše: R.K.

Čas objave:
22.09.2023 13:58

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Dan brez avtomobila v Novem mestu ; Začeli bodo graditi nove mostove

SVET NA KRKI

Pošta Slovenije bo danes izdala novo serijo priložnostnih znamk, ki bodo tokrat izšle v serijah živalstva, varnosti v prometu, spomenikov slovenske tehniške dediščine in vodnjakov na Slovenskem. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bo na temo Bodi (pre)viden - varnost pešcev, ki opozarja na pomembnost vidnosti pešcev in uporabo odsevnih predmetov.

V Franciji bodo v nedeljo potekale volitve za polovico sedežev v zgornjem domu parlamenta, senatu. Zmaga se znova obeta konservativnim Republikancem, medtem ko naj bi rezultat vladajoče stranke predsednika Emmanuela Macrona trpel zaradi slabe ukoreninjenosti stranke na lokalni ravni.

KRKA DOMA

Na novomeškem Glavnem trgu je danes ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti potekal tradicionalni dan brez avtobmobila. Vsako leto je odlično obiskan, je povedal član organizacijske ekipe Rado Trifkovič.

Obiskovalci so se lahko preizkusili na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Letos so tako izdelovali markacije in vezali vozle, se učili temeljnih postopkov oživljanja, spoznali reševalne in terapevtske pse, se igrali veliko igro Človek ne jezi se, se pridružili plesni delavnici, spoznavali gasilske veščine in sodelovali pri namiznem tenisu in odbojki na trgu.

V Sevnici se pripravlja projekt za izgradnjo dveh novih mostov čez potok Hinja v Krmelju. Prvotni načrti ureditve so obsegali obnovitev in delno razširitev, vendar se je v fazah podrobnejše obdelave stanja obeh mostov izkazalo, da je iz tehničnega in protipoplavnega vidika najbolj smiselna izvedba novih premostitvenih objektov. Novi mostovi bodo imeli enako zasnovo kot stara, vendar bodo tehnično in protipoplavno izboljšani. Predvidena širina mostu proti Gabrijelam je dobrih 10 metrov. Izvedena bosta dva vozna pasova in dva obojestranska hodnika za pešce z ograjami. Za most, ki vodi proti industrijski coni, sta predvidena dva vozna pasova v širini 2,75 metra in dva obojestranska hodnika za pešce z ograjami. V mostnih konstrukcijah bodo tudi komunalne infrastrukture. Poleg tega se načrtuje odvodnjavanje meteorne vode in nadgradnja vodovoda, vključno s čiščenjem terena, odstranjevanjem vegetacije in rušenjem obstoječih mostov.

Osrednja informativna oddaja 22.09.2023