markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : 80 let od osvoboditve Trebnjega

Piše: R.K.

Čas objave:
20.05.2024 12:17

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : 80 let od osvoboditve Trebnja; Županovo vino v Krškem

SVET NA KRKI

V Bruslju so danes izrazili sožalje zaradi smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija in drugih predstavnikov države v nedeljski helikopterski nesreči. V mislih smo z njihovimi družinami, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Italijanska premierka Giorgia Meloni je izrazila solidarnost z iransko vlado in ljudstvom.

Lani je 31 držav prijavilo 168 primerov kraj in izgub radioaktivnega materiala, je danes ob začetku konference o jedrski varnosti na Dunaju sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo. V tej luči je pozvala predvsem k boljšemu nadzoru pri transportu tega materiala.

KRKA DOMA

Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje je skupaj z občino nedavno pripravilo spominsko slovesnost ob 80. obletnici osvoboditve mesta Trebnje. Slavnostni govorec, poslanec Martin Premk, je poudaril pomen ohranjanja spomina na dogodke med narodnoosvobodilno vojno in pozval k ohranjanju partizanskih vrednot. Zbrane je nagovoril tudi predsednik združenja borcev za vrednote NOB Boštjan Sladič, ki je dejal, da je pred osemdesetimi leti v Trebnjem zavladala svoboda, solidarnost in socialna pravičnost. Partizanska vojska, del zavezniških sil, je po enem letu pregnala sovražnika in osvobodila bivšo skupno državo, s čimer so postavili temelje za boljšo prihodnost in samostojno državo. Županja Trebnjega Mateja Povhe je pozvala k ohranjanju spoštljivega spomina na boj med drugo svetovno vojno, krepitvi narodne samozavesti in zavzemanju za demokracijo in domoljubje. Poudarila pa je tudi pomembnost ozaveščanja mladih o prehojeni poti do samostojnosti naše države in vrednotah svobode, miru, solidarnosti ter socialne pravičnosti.

Vinogradniška društva krške občine in Mestna občina Krško so letos prvič organizirala izbor za Županovo vino. Cviček iz Hiše vina Grabnar je postal prvo Županovo vino Mestne občine Krško. Župan Janez Kerin se je ob razglasitvi zmagovalca, ki je potekala v Cvičkovem hramu v Cirju pri Raki, dogodka udeležil v družbi podžupanov in predstavnikov sosednjih občin. Kralj cvička 2023 Marjan Jelenič je pozdravil odločitev župana in izrazil veselje, da bo prvo Županovo vino cviček, ki ima posebno mesto v dolenjski kulturi in zgodovini. Predsednik Društva vinogradnikov Raka Mladen Zorko je pojasnil, da bo projekt Županovega vina v prihodnjih letih organiziralo vsako od šestih društev vinogradnikov. Na letošnjem izboru je sodelovalo pet društev z območja občine Krško. Zmagal pa je cviček PTP iz Hiše vina Grabnar z oceno 16,23. Župan Janez Kerin je pohvalil vinogradnike za sprejem njegove ideje o Županovem vinu in poudaril, da občina finančno podpira vinogradnike.

Osrednja informativna oddaja 20.05.2024