Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka bo enih: Podražitev komunalnih storitev

Piše: R.K.

Čas objave:
12.04.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Komunala Novo mesto v podražitev komunalnih storitev; Začetek strokovnega dela 51. Tedna cvička.

SVET NA KRKI

Poslanska skupina Svoboda je v DZ vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Svoboda predlaga obravnavo po rednem postopku. Zavezanci za plačilo tega prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in ne več tri zasebne zavarovalnice.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je danes zanikal domnevno vsebino iz enega od zaupnih dokumentov Pentagona, da je Srbija prodajala ali namerava prodajati orožje Ukrajini. Dejal je, da Srbija ni prodajala niti ne bo prodajala orožja ne ukrajinski ne ruski strani niti državam blizu območja tega konflikta.

KRKA DOMA
Komunala Novo mesto bo zaradi dviga cen energentov, materiala in stroškov podražila komunalne storitve. Gre sicer za občine ustanoviteljice oz. v Mestni občini Novo mesto in v občinah Šmarješke Toplice, Šentjernej, Mirna Peč, Žužemberk, Straža, medtem ko so v občinah Škocjan in Dolenjske Toplice tamkajšnji svetniki omenjene podražitve že potrdili. V Škocjanu so komunalne storitve podražili za skupaj 5,36 evra, V Dolenjskih Toplicah pa za 9,2 evra.

V Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so okviru letošnjega 51. Tedna cvička pripravili ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka. S tem so začeli strokovni del prireditve, ki bo združena z lani obujeno študentsko Cvičkarijo in s Pop Up Wine Festivalom v okviru 2. Festivala cvička 2023 konec maja potekala v Novem mestu. Prejeli so nekaj več kot 3000 vzorcev na dolenjskem pridelanega vina, ki so jih v polfinalu ocenili v 32 društvih zveze. V finale pa se je, kljub letini, ki so jo zaznamovale podnebne spremembe in lanska zmrzal, uvrstilo 618 vzorcev. Med njimi jih je nekaj več kot 200 pripadlo cvičku, med temi je tudi 22 kandidatov za novega kralja cvička. Kot druga je zastopana modra frankinja, sledijo dolenjska bela vina, v ocenjevanje pa so dobili tudi veliko penin in sortnih vin.

Osrednja informativna oddaja 12.4.2023