prometna nesreča, vinska gora Svet24.si

Počilo je tam, kjer bi morala biti avtocesta že ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

trnava Necenzurirano

Za vode na Koroškem dali manj kot za luksuzno ...

marko-cegnar_profilna_600x600 Reporter.si

Zaposleni na Pošti Slovenija se zgražajo: ...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

kristijan-kozole Njena.si

Kmetija: Zaprite usta, takšen je bil Kristijan ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Vizjak o novih tehnologijah krške nuklearke

Piše: M.K.

Čas objave:
23.09.2020 13:03

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj opravili 2616 testiranj, 136 jih je bilo pozitivnih. V bolnišnicah se zdravi 65 bolnikov s covidom-19, šest manj kot dan pred tem. 10 jih potrebuje intenzivno zdravljenje, vsi dihajo s pomočjo respiratorja. Trenutno je v državi 1383 aktivno okuženih. 

Odvzem brisov pri osebah s sumom na okužbo s koronavirusom bo od zdaj lahko opravljal vsak izvajalec zdravstvenih storitev, tudi koncesionarji. Ob tem si na ministrstvu želijo, da bi vsi zdravstveni domovi vstopne točke imeli organizirane na t. i. "drive in" način in da bolniki na bris ne bi čakali več kot 24 ur. Sicer še vedno testirajo vse bolnike z znaki respiratornega obolenja, saj je sicer nemogoče izključiti okužbo s koronavirusom. Če zboli več družinskih članov ali celo gospodinjstvo, pa je navodilo, da prednostno testirajo odraslo ali najbolj ogroženo osebo.

KRKA DOMA: Danes Nuklearna elektrarna Krško in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) prispevata okoli dve tretjini električne energije v celotno bilanco slovenske energetike. S prihodnjo energetsko politiko je treba ravnati zelo odgovorno, je pred kratkim poudaril minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Električna oskrba mora biti varna, zanesljiva, ne sme preveč stati potrošnikov in ne sme ogrožati konkurenčnosti gospodarstva. Za to pa je potreben čas, meni minister Vizjak.

V Novem mestu bodo slovesno obeležili 100. obletnico »novomeške pomladi«. Gre namreč za pomemben mejnik, ki je takrat zaznamoval ne le dolenjsko prestolnico, ampak je šokiral Slovenijo, pravi župan Gregor Macedoni.  Nekaj dogodkov se je v počastitev te obletnice že zgodilo, vrhunec pa bo v soboto, ko bodo v Dolenjskem muzeju odprli razstavo z naslovom »Let novomeške pomladi«, v izvedbi Anton Podbevšek teatra pa bo soareja pod naslovom Nekaj dni v septembru Novo mesto 1920-2020.

Danes se začenjajo dnevi svetovalnih središč. Tridnevni dogodek v Beli krajini organizira Zavod za izobraževanje in kulturo ZIK Črnomelj, sodeluje tudi Andragoški center Slovenije, dogodki pa potekajo v sklopu svetovalnega središča Pokolpje, kjer se združujejo Ljudski univerzi Črnomelj in Kočevje ter CIK Trebnje, je povedala vodja svetovalnega središče Irena Bohte. 

Več v oddaji Krka ob enih 

Krka ob enih, 23.09.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri