pivo na cesti Svet24.si

Zaboji piva padli s tovornjaka na cesto in zaprli ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

trnava Necenzurirano

Za vode na Koroškem dali manj kot za luksuzno ...

marko-cegnar_profilna_600x600 Reporter.si

Zaposleni na Pošti Slovenija se zgražajo: ...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

bine volcic Njena.si

Bine Volčič se je poslovil od vloge MasterChef ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Novomeška občina ima soglasje za Podbreznik

Piše: M.K.

Čas objave:
29.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Ob bližajočem se prazniku dneva spomina na mrtve so na ministrstvu za okolje in prostor opozorili na posledice, ki jih veliko število prižganih in kasneje zavrženih nagrobnih sveč povzroča okolju. V Sloveniji sicer bistveno več sveč izvozimo kot uvozimo. Lani smo jih izvozili za sedem milijonov ton, uvozili pa za dva milijona ton. Industrijska podjetja v Sloveniji so lani proizvedla za več kot devet milijonov ton sveč.

Hitrost hoje razkriva, v kakšni fizični in psihični kondiciji je človek. Kdor v srednjih letih lahko hitro hodi, je biološko mlajši in bolj inteligenten kot tisti, ki hodijo počasi, so ugotovili znanstveniki z univerze v Severni Karolini. Rezultati so pokazali, da so bili nekateri sodelujoči v raziskavi tako zdravi in v telesno dobri kondiciji, kot da bi bili več let mlajši.

KRKA DOMA: Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 1. izredni seji prejšnji teden podal soglasje k osnutku besedila pravnega posla za nakup nepremičnin v Podbrezniku. Svetniki so soglasje za odkup zemljišč iz stečajne mase podjetja Imos d. d. v Podbrezniku, ki jih je občina nameravala kupiti s sokupci, podali že na zadnji redni seji, vendar je ponudnik Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zahteval, da kot kupec s predkupno pravico nastopi izključno občina, ne pa tudi druge pravne osebe. Zasebniki so v preteklosti izkazali interes, da kupijo nepremičnine na tem območju, vendar se prav zaradi razdrobljenega lastništva za odkup niso odločali.

Pohodniška skupina Tempoo, se je v petek lotila novega podviga - priti peš iz Pivke v Semič, v 24 urah. Skupina zdaj šteje 40 članov, ki prihajajo iz Metlike, Črnomlja in Semiča. Na začetku je bilo v njej 10 drznih pohodnikov, ki so si zadali različne cilje. Med drugim priti iz Semiča na Triglav, iz Semiča v Veliko Kladušo in priti peš z juga Slovenije, do mejnika Slovenija-Madžarska. Tako so vse načrtovane poti zmeraj peljale od doma ven. Ob njihovi 10. obletnici pa so se odločili, da prehodijo več kot 100 km v enem dnevu in da za spremembo začnejo pohod v Pivki in ga končajo v Semiču. Na pohod se je podalo 20 članov, vendar jih je po hitrem tempu hoje, polovica odstopila. Edina od ženskih pohodnic je pot prehodila le Alenka Jurejevčič s Krasinca. Med potjo so se jim v podporo pridružili še ostali člani, nekateri v Ribnici, v Kočevju in na Resi.

Klubu jamarjev Kostanjevica na Krki je uspel velik podvig. V zaledju izvira potoka Obrh v kostanjeviški okolici so namreč nedavno odkrili veliko jamo. Jamo so iskali več kot petdeset let. V jamo sta prva vstopila brata Matjaž in Gregor Čuk. Takoj ob prvem obisku sta ocenila, da je dolga skoraj 200 m. V naslednji akciji sta izmerila dolžino več kot 500 metrov, s tem da se jama še nadaljuje. Poimenovali so jo Himalaja.  V jami je ogromno prostora, nivo nižje so slišali tudi šumenje vode, našli so nekaj kapnikov – špagetov, ki so izredno tanki, dolgi in krhki. Verjamejo, da bodo v njej našli še marsikaj zanimivega in da bo njena dolžina najverjetneje več kilometrov. 


VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič pojasnjuje ali bomo v prihodnjih prazničnih dneh rabili dežnike. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 29.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri