jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

uvodna Svet24.si

Razkrili, kdo bo nastopil na naslednjem Super ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

bravo olimpija Ekipa24.si

Joj, kaj je počela evropska Olimpija! Bravo ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Medobčinski inšpektorat izvaja omejen nadzor

Piše: M.K.

Čas objave:
25.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vlada je sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev ni več razlogov za njegovo delovanje. Ob tem pa je vlada na večerni seji ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme.

Od polnoči je ustavljen železniški potniški promet med Avstrijo in Slovenijo. Slovenija je na meji z Avstrijo ob polnoči vzpostavila tudi 13 kontrolnih točk na nekdanjih mejnih prehodih.Vstop v Slovenijo se po tem odloku dovoli tujcu z dokazilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni, oz. tujcu s telesno temperaturo, nižjo od 37,5 stopinj Celzija in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Vstop v državo je dovoljen tudi za slovenske državljane in osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije kliče na pomoč prostovoljce. Vsi, ki so pripravljeni pomagati, naj Zbornici – Zvezi na e-naslov podpora@zbornica-zveza.si sporočijo svoje ime in priimek, domač naslov ter GSM-številko in svoj e-naslov. Podatke bo Zbornica – Zveza posredovala Ministrstvu za zdravje, ki bo prostovoljce ustrezno razporedilo.

KRKA DOMA: Medobčinski inšpektorat bo inšpekcijski nadzor v času veljave ukrepov zaradi epidemije koronavirusa izvajal le v nujnih primerih, pri katerih je od odločitve v zadevi odvisno zavarovanje življenja in zdravja ljudi, javni red in mir, javna varnost in premoženje večje vrednosti. Ostali nadzor bo inšpektorat izvedel ali dokončal po prenehanju veljave ukrepov, sporočajo z Mestne občine Novo mesto.  Inšpekcijske zavezance, pri katerih je inšpekcijski nadzor že v teku in ne bodo uspeli izpolniti svojih obveznosti, odrejene s strani inšpektorja, obveščajo, da jim bodo po prenehanju izvajanja ukrepov določeni novi roki za izvedbo posameznih dejanj v okviru postopka inšpekcijskega nadzora. V prekrškovnih zadevah roki ne tečejo. Ne glede na navedeno, pa bodo inšpektorji in redarji lahko začeli ali nadaljevali postopek o prekršku v nujnih zadevah (če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnosti, za premoženje večje vrednosti). V teh primerih roki tečejo, pri čemer pa bodo storilca prekrška o tem o pisno obvestili.

Včeraj, v popoldanskih urah, so policiste poklicali na pomoč iz naselja v okolici Trebnjega, kjer naj bi se sprlo več oseb. Takoj so odšli na kraj in Vzpostavili javni red in mir. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je prišlo do spora in groženj med več osebami, štirje osumljenci pa so poškodovali tudi osebni avto. 52-letnemu osumljencu, ki naj bi z orožjem grozil 22-letnemu oškodovancu, s katerim sta že dlje časa v sporu, so kriminalisti odvzeli prostost in ga pridržali. Policisti in kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin spora.

Današnji 25. marec je dan, ko praznujejo vse mame tega sveta. Praznik imajo le enkrat v letu, zahteven in odgovoren, a tudi lep poklic, pa opravljajo čisto vsak dan. Kaj pomeni beseda mama in kaj otroci z dolenjske želijo svojim mamicam? Poklicali smo dve deklici iz vrtca in dva osnovnošolca, ter dobili simpatične in zanimive odgovore (prisluhnete jim lahko v tonskem prispevku spodaj). Slovenija je med članicami EU v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater. V letu 2017 je bilo med ženskami, ki so imele dva otroka, delovno aktivnih 87 odstotkov. S tem se je naša država uvrstila na drugo mesto. Prehitela jo je le Švedska.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Janez Markošek o tem, do kdaj bo vztrajal sneg.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 25.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri