nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako je prenova mestnega jedra vplivala na turistični obisk?

Piše: M.K.

Čas objave:
08.05.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes podprl predlog novele zakona o evidentiranju nepremičnin, ki bo uskladila vodenje podatkov o dejanski rabi zemljišč z novim množičnim vrednotenjem. Ta se zamika na konec marca 2020, ker je potrebnega več časa za pripravo novih modelov vrednotenja nepremičnin. 

Mariborska fakulteta za gradbeništvo ta teden gosti tekmovanje v izdelavi najbolj vzdržljivega mostu iz špagetov. Ekipe morajo v treh dneh načrtovati in izgraditi najbolj optimalen most iz špagetov, ki lahko prenese največjo možno obremenitev. Obteževali jih bodo tako dolgo, dokler se ne porušijo. Lani je zmagovalni most dosegel nekaj več kot 112 kilogramov obremenitve, kar pomeni, da je nosil 80-kratnik svoje lastne teže.

KRKA DOMA: Turistični obisk Novega mesta je zadnji leti zaznamovala prenova mestnega jedra. Po podatkih tamkajšnjega Turistično informacijskega centra (TIC) je mestno središče lani obiskalo bistveno manj tujih in domačih obiskovalcev. Njihov obisk se sicer popravlja, novomeški TIC pa je v prvih treh mesecih letos obiskalo nekaj več kot 900 turistov.  Največ je bilo Italijanov, Nemcev in Francozov. 

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je bilo včeraj predavanje za vrtičkarje. Inženirka agronomije  Jerneja Jošar je predstavila Preprečevanje in zdravljenje bolezni na vrtninah ter naravno odganjanje škodljivcev. Najpomembnejši preventivni ukrepi so priprava tal, izbira semena in sadik, čas za presajanje in sajenje ter gnojenje. V naravi se včasih poruši ravnotežje, vreme ponagaja in spopasti se moramo tudi z boleznimi in škodljivci na naših rastlinah. Takrat posežemo po naravnih pripravkih, priporoča Jerneja Jošar. 

V Gorenjem Maharovcu je bila v soboto 13. salamijada doline šentjernejske. Ocenjevalna komisija salamarske sekcije Turističnega društva Zvon iz Gradišča je ocenila 47 vzorcev domačih salam. 
Gradiški salamarji izdelujejo tudi petelinje salame. Letošnja posebnost je bila salama velikanka, težka 2,83 kilograma.

Krka ob enih, 08.05.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri