Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako bo z gradnjo južnega dela 3. razvojne osi?

Piše: M.K.

Čas objave:
11.05.2020 13:05

V informativni oddaji Radia Krka je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji je danes stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

Samo še danes lahko devetošolci oddajo prijave za vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Vpis bo potekal od 30. junija do 6. julija. Srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvajale v prvem tednu junija, nekatere tudi na daljavo že v maju.

Italijansko prestolnico Rim je danes okoli 5. ure zjutraj stresel zmeren potresni sunek z magnitudo 3,3, ki je predvsem prebudil Rimljane. Poročil o škodi zaenkrat ni. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic pa so danes ob 6.50 uri zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 1,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 25 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Litije. Intenziteta potresa ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Litije in okoliških vasi.

KRKA DOMA: Novo mesto je v petek obiskal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Osrednja tema delovnega srečanja z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem je bil cestni odsek med Mačkovcem in Revozom. Sogovorniki so se strinjali, da je treba storiti vse, da se začetek gradnje tretje razvojne osi in njenega južnega kraka od Novega mesta prek Bele krajine do hrvaške meje, zagotovi čim prej. Evropska sredstva imajo že zagotovljena, vendar se gradnja še ni začela. Če se v doglednem času ne uredijo zapleti v zvezi z okoljevarstvenim dovoljenjem, lahko evropska sredstva izgubijo. Tega pa si kot je še minister, ne morejo privoščiti. Pred začetkom gradnje bo prenovljeno in razširjeno tudi najbolj obremenjeno novomeško krožišče »tabletka«. Po zagotovilih predstavnikov države bo v naslednjih dneh objavljen razpis za izbor izvajalca, izvedba pa sledi v jesenskih mesecih. 

Na območju Policijske uprave Novo mesto so letos umrli že trije motoristi. V okolici Starega trga ob Kolpi, je v prometni nesreči, ki se je zgodila v petek popoldne, umrl 50-letni motorist. Na cesti med Špeharji in Radenci je nekaj po 13. uri motorist v ovinku izgubil oblast nad motorjem in trčil v levi del tovornega vozila. Zaradi hudih poškodb je motorist umrl na kraju nesreče. Na območju sevniške občine, pa sta se sinoči okoli 22. ure zgodili dve prometni nesreči, v katerih sta se poškodovala motorista. Prva se je zgodila v naselju Orešje nad Sevnico, druga pa v naselju Breg. 
Na Tržaški cesti, v Podčetrtku, pa se je včeraj popoldne, nekaj po 13. uri, pri padcu s kolesom poškodoval otrok. Na zdravljenje v UKC Maribor pa ga je prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske.

Ultramaratonska kolesarja Alojz Poglavc iz Trebnjega in Dami Zupi iz Krškega, sta bila prejšnji konec tedna na dobrodeli kolesarski odisejadi po Sloveniji, ki se je končala uspešno. Start je bil v petek, 8. maja dopoldne, pred avtohišo Avto Slak v Novem mestu. Cilj pa je bil včeraj popoldne na isti lokaciji. S kolesom sta prevozila 1223 km in 4600 višinskih metrov. Pa sta sploh kaj spala? Alojz Poglavc je po koncu napornega podviga povedal, da ni spal čisto nič, Dami Zupi pa pravi, da mu je v treh dneh uspelo spati le 1 uro in 15 minut. Oba sta bila prijetno presenečena, saj so v vsakem večjem mestu dobili podporo kolesarjev ali ljudi ob trasi. Zbrana sredstva dobrodelne kolesarske dirke bodo namenjena socialno ogroženi družini z območja Novega mesta.  Podrobnosti podviga objavljamo v video posnetku na spletni strani Radia Krka.

VREME ZA REGIJO
Vremenska napoved Agencije za okolje - Do jutra bo dež zajel vso Slovenijo. Jutranje temperature bodo od 9 do 16 °C. Jutri bo oblačno in deževno. Zapihal bo severovzhodni veter. Popoldanske temperature bodo od 6 do 11 °C. V sredo in četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 11.05.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri