gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Dobrodelna dražba slik je uspela

Piše: M.K.

Čas objave:
06.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Otroci, ki so včeraj pripravili peharčke, krožnike ali kakšno drugo posodo za Miklavževe dobrote, so se danes zjutraj zbudili ob polnih peharčkih. Po ljudskem izročilu jih sv. Miklavž namreč v noči na 6. december, ko goduje, obišče in obdari.

V Lake Louisu bo slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec prvič po februarski poškodbi kolena nastopila na tekmi svetovnega pokala. Na premierni tekmi v hitrih disciplinah, danes ob 20.30 uri, bo Mariborčanka edina slovenska tekmovalka.

KRKA DOMA: Rdeči križ Novo mesto, je v sklopu obeležitve 20-letnice Sklada za pomoč ljudem v stiski smo pripravili več prireditev pod naslovom Nisi sam. Letošnja zadnja je bila dobrodelna dražba umetniških del, v sredo, 4. decembra, v Kulturnem centru Janeza Trdine. Za dražbo je sedem umetnikov podarilo svoje slike. Zbrane je nagovorila predsednica OZ RKS Novo mesto Vesna Dular in povedala, da z dražbo želijo napolniti vrečo sklada, iz katere celo leto zagotavljajo različne vrste pomoči. Predsednica Sklada za pomoč ljudem v stiski Jelka Anžlin pa se je zahvalila vsem, ki so prispevali, da je dogodek uspel, še posebej pa donatorjem za slike ter podelila posebno priznanje za prostovoljno delo ob praznovanju obletnice sklada Nuši Rustja. 
Umetniška dela je odkupilo podjetje Krka, d.d. in posamezniki, ki so izkazali poseben dobrodelni čut. Zbrana sredstva 9550 evrov od dražbe umetniških slik in 422 evrov donacij, skupaj 9972 evrov, bo namenjenih plačilu položnic za najnujnejše življenjske stroške, ki jih razdelijo vsako leto v znesku 20.000 evrov približno 200 družinam za pomoč pri kritju položnic.  V tem času je predvsem veliko prošenj za kritje stroška kurjave. Ganljivih zgodb o ljudeh, ki rabijo pomoč, je veliko. Z zbranimi sredstvi bodo nekoliko lažje.

V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja ob zastoju srca je novomeška območna enota Zavarovalnice Triglav pod okriljem tradicionalne preventivne novoletne akcije »Za boljši jutri« podprla nakup dveh defibrilatorjev. Z njima so opremili največji šolski center v državi, Šolski center Novo mesto in Prostovoljno gasilsko društvo Mokro Polje iz šentjernejske občine.  »Vsakodnevno je na Šolskem centru približno 5.000 udeležencev različnih vzgojno izobraževalnih programov in zaposlenih na centru, v popoldanskem času in ob koncih tedna pa tudi obiskovalcev Športne dvorane Leona Štuklja. Varovanje njihovega zdravja je prioritetna skrb in naloga, s pomočjo novega defibrilatorja pa jo bodo lahko še bolj učinkovito opravljali,« je pomen nove pridobitve opisal direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan.  Novega defibrilatorja so se razveselili tudi v PGD Mokro Polje in ga postavili na stavbo gasilskega doma v Dolenjem Mokrem Polju. Novomeška območna enota zavarovalnice je lani v sklopu novoletne akcije moči za dober namen združila z Zdravstvenim domom Metlika in Komunalo Trebnje, ki sta finančno podporo prav tako izkoristila za nakup dveh defibrilatorjev.

Čeprav se mnogi ljudje ustrašijo poudarjanja vseživljenjskega učenja, nas to v resnici spremlja na vsakem koraku. Če se ozremo na delovna mesta deset let nazaj in jih primerjamo z današnjimi, vidimo, kako so se spremenila: delamo na prenosnikih ali celo pametnih telefonih, povezujemo se na daljavo in smo nenehno v procesu učenja, čeprav se tega morda niti ne zavedamo. Pri tem so ustanove, kot je Center za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje v veliko podporo tako posameznikom kot podjetjem, so se strinjali gostje, ki so se v trebanjski Galaksiji zbrali ob zaključnem dogodku 60. obletnice delovanja. Prihodnosti se nam ni treba bati. Tega se zaveda tudi Direktorica CIK-a Patricija Pavlič, ki je prihodnost na trebanjskem ne skrbi.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Jure Cedilnik o tem,  ali je Miklavž prinesel kaj lepega vremena? 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 06.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri