jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

uvodna Svet24.si

Razkrili, kdo bo nastopil na naslednjem Super ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

doncic Ekipa24.si

Kje je Luka? Slovenski zvezdnik že v svojem ...

TRio Odkrito.si

TikTok hit - Todosovski, Avdić, Obrez

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Novo mesto/Metlika/Črnomelj

AVDIO: V jugovzhodni Sloveniji največ okuženih v Metliki

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2020 12:20

V Metliki, kjer so do nedelje odkrili 25 okuženih z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo v celotni regiji skupaj 46, je javno življenje praktično zastalo. Podobno je v drugih občinah jugovzhodne Slovenije, ki so sicer sprejele podobne zaščitne ukrepe. Javno življenje je zastalo tudi v Mestni občini Novo mesto.

Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da so zaradi večje okuženosti vse javne zadeve odpovedali pred drugimi občinami, zdaj pa so se prilagodili tudi zadnjim oz. dodatnim ukrepom glede zapiranja šol in vrtcev ter varstva otrok.

Sicer pa po njegovih besedah upajo, da bodo bitko z virusom prebili in da se bodo razmere v prihodnjih dnevih in tednih umirile.

V Mestni občini Novo mesto, kjer za zdaj še ni uradno okuženih s koronavirusom, so danes skladno z državnimi ukrepi ukinili mestni potniški promet, za informiranje in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin oz. predvsem starejših pa so med 7. in 20. uro uvedli dežurstvo na telefonski številki 07 39 39 289.

Za vse, ki ga nimajo, so uredili varstvo otrok, za katerega sicer, kot so povedali za STA, danes ni bilo večjega zanimanja. V občini so zaprti gostinski lokali, živilske trgovine ob občutno manj obiska delujejo, upoštevanje državne uredbe pa nadzira tržni inšpektorat, so dodali.

"Mestna občina Novo mesto sicer še naprej poziva občane k doslednemu upoštevanju navodil pristojnih strokovnih služb pri izvajanju preventivnih ukrepov in preprečevanju širjenja okužbe z novim koranavirusom. V trenutnih razmerah je za preprečevanje širjenja okužbe nujna enotna koordinacija in izvajanje preventivnih ukrepov, za kar je vzpostavljen občinski štab civilne zaščite," so sporočili z novomeške občine.

Z izrednimi razmerami zaradi epidemije koronavirusa se soočajo tudi v črnomaljski občini, ki meji na metliško. Podobno kot druge občine so aktivirali štab civilne zaščite, naročili so primerno količino zaščitnih sredstev in uvedli druge potrebne ukrepe.

Zdravstveni dom Črnomelj je zaradi zaprtja metliškega zdravstvenega doma primarno zdravstveno oskrbo prevzel tudi v Občini Metlika, iz Ljubljane pa so dobili dodatne kontejnerje za ustrezno organiziranje sprejema in obravnave dodatnih bolnikov.

Občane sicer usmerjajo tako, da vsa priporočila pristojnih v čim večji meri tudi upoštevajo, je med drugim zapisal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Metliški župan Darko Zevnik o bitki s koronavirusom