408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

matjaž han Necenzurirano

Pri Hanu milijoni za turizem tudi za podjetja brez...

2 musarja primopredaja Primoz Lavre Reporter.si

Aleš Musar, milijonar iz davčnih oaz: za ta ...

doncic dunn Ekipa24.si

V glavo! Dunn napadel Dončića, ta pa sodniku v ...

franc Njena.si

VIDEO: Tako je Franc prekinil predsednikov govor

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske Novo mesto

Aktualno 62: Tri nove okužbe na JV v Beli krajini

Piše: P.M.

Čas objave:
12.04.2020 16:10

Potem, ko se je število okuženih v Sloveniji povzpelo na 1205, se je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju število povečalo za 3 na 137.

Dve novi sta bili potrjeni v občini Metlika, kjer jih je zdaj 59, ena nova pa v občini Črnomelj, kjer jih je zdaj 8. V občini Trebnje jih je 15, v Mestni občini Novo mesto 11. V občinah Ribnica in Semič 7, v občini Šentrupert pa 5. V občinah Kočevje, Sevnica in Šmarješke Toplice so 4, v občini Brežice 3, v občini Žužemberk pa 2. V občinah Dolenjske Toplice, Mirna in Mokronog-Trebelno je po 1 okužba.

Danes mineva točno en mesec po razglasitvi epidemije covida-19 v Sloveniji, število potrjenih primerov okužbe je v tem času naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend naraščanja števila obolelih ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. Slovenska vlada, ki jo je takrat še vodil Marjan Šarec, je epidemijo novega koronavirusa razglasila 12. marca, dan po tem, ko se je Svetovna zdravstvena organizacija odločila za razglasitev pandemije. Takrat je bilo v Sloveniji nekaj manj kot sto potrjenih primerov okužbe, prvo smrtno žrtev pa smo zabeležili dva dni po razglasitvi epidemije. Do vključno petka je število potrjenih primerov okužbe naraslo na 1188, smrtnih žrtev pa je bilo 50.

Žarišče okužbe v Sloveniji predstavljajo predvsem domovi za starejše, v katerih je bilo po zadnjih podatkih okuženih 234 oskrbovancev in 79 zaposlenih. Že Šarčeva vlada je sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v zvezi z ustavitvijo javnega življenja, med drugim je sprejela zaprtje varstveno-izobraževalnih ustanov in omejitve prehodov na meji z Italijo. Janševa vlada, ki je vodenje prevzela dan po razglašeni epidemiji, pa je ukrepe še stopnjevala. Tako so denimo danes ustavljeni letalski promet in tudi ves javni promet po državi, veljajo omejitve pri prehodih meje, odprte so le nekatere trgovine in lekarne, gibanje prebivalcev pa je omejeno na občino njihovega bivanja. Vlada je že sprejela tudi nekatere interventne ukrepe za pomoč prizadetim v epidemiji.

Ob ugodnih trendih, ki po mnenju nekaterih kažejo uspešnost Slovenije v boju proti novemu koronavirusu, sicer vlada napoveduje postopno omilitev nekaterih ukrepov. A tako v vladi kot mnogi strokovnjaki opozarjajo, da razmere še niso stabilne in da bi s prenagljenim rahljanjem omejitev lahko povzročili nov val okužb. Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacin morajo biti poleg dlje časa razvidnega trenda padanja novih okužb za omilitev veljavnih ukrepov izpolnjeni še nekateri drugi pogoji. To so možnost sledenja okuženim in širitvi virusa, da zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom, zadostne kapacitete za testiranje ter vzpostavljeni instrumenti za merjenje učinkov tranzicije. Kot je pojasnil predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper Milan Krek, bo epidemija prešla v stabilno fazo, ko bo dnevna rast novo okuženih le še odstotna, to je okoli 12 novo okuženih na dan. Takrat bi po njegovi oceni lahko bolj pogumno začeli opuščati omejitve.

To je bila še druga izredna rubrika Aktualno z Dolenjske danes, nova bo na sporeduj jutri dopoldne, ob 11.uri in 10 minut.

Koronavirus – Aktualno z Dolenjske, 12.4.2020 16:10