avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

MIRKO TUŠ Necenzurirano

Mirko Tuš trkal na vest delavcev, sam pa ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

doncic podaja Ekipa24.si

Kaaaaj?! Cel svet se čudi Dončićevi potezi, ...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 54: Tiha vojna

Piše: R.K.

Čas objave:
08.04.2020 16:10

V Metliki pomaga 20 prostovoljcev - občane strah, kako bo, ko se epidemija konča. V Šentjerneju razdelili zaščito opremo.

V Sloveniji so včeraj zabeležili 36 pozitivnih testov na koronavirus. Umrle so štirje bolniki. Na Dolenjskem je število okuženih poraslo za ena, v Posavju pa stanje ostaja enako. Trenutno je v jugovzhodni Sloveniji skupaj zabeleženih 120 okužb.

V Metliki ima Območno združenje Rdečega Križa polne roke dela. Prostovoljci dnevno skrbijo za razvoz hrane, pomagajo v domu starejših občanov na recepciji, v kuhinji in se družijo s starostniki. Trenutno je na terenu 20 prostovoljcev.


Zalka Klemenčič, sekretarka združenja Rdečega križa Metlika je povedala, da so zaznali veliko potreb po hrani, dobili so tudi več donacij, s katerimi pomagajo ljudem v stiski. Še vedno pa iščejo nove donacije, saj so potrebe na terenu velike. Klemenčičeva opaža, da ljudje živijo v strahu. Občane skrbi, če bodo zdravi, kako bodo preživeli, skrbi jih, ali bodo imeli po končani karanteni še zaposlitev, kako bo s šolo, maturo ... Klemenčičeva opaža, da Metličani to krizo doživljajo kot neko tiho vojno. Nenehno so deležni vseh mogočih informacij iz vseh strani in ne vedo, katera je prava in katera ni. Ves čas razmišljajo, da se morajo zaščititi pred virusom in razmišljajo, ali so se dovolj zaščitili, da ne odo okužili sebe ali pa morda drugih ljudi. Prisoten je strah, utesnjenost. Zalka Klemenčič dodaja, da brez srčnih prostovoljcev, ki se hitro odzivajo, so solidarni in pomagajo občanom, ko jih potrebujejo, ne bi zmogli.

Preselimo se še v Šentjernej. Tam je župan Jože Simončič pedal zaščitno opremo Društvu upokojencev Šentjernej. 150 pralnih mask za večkratno uporabo (skupaj z navodili za uporabo), 50 mask za enkratno uporabo, 100 kosov rokavic in razkužilo je prevzel predsednik Društva upokojencev Šentjernej Marjan Bratkovič. Člani društva bodo v teh dneh razdelili maske najbolj potrebnim. Romska svetnica Darka Brajdič pa je prevzela 40 pralnih mask z navodili, 50 mask za enkratno uporabo, 100 kosov rokavic in razkužilo. Brajdičeva bo maske razdelila vsem romskim družinam po vseh naseljih v občini. Župan je romski svetnici predlagal, da je na občini možno prevzeti tudi le blago, da si lahko Romi maske tudi sami sešijejo.

Občani Šentjerneja, ki potrebujejo zaščitne maske in rokavice lahko pokličejo na dežurno številko 041 656 699, kjer so dosegljivi med 9. in 16. uro; prav tako vsi tiski, ki v večstanovanjskih stavbah potrebujejo metilni alkohol za razkuževanje.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 8.4.2020, ob 16:10