marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

mei rabic Njena.si

Skrito v raju: Spoznajte šolarko, ki igra Elo

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Koronavirus - aktualno z Dolenjske

Aktualno 21: Težav z zdravniki iz Hrvaške trenutno ni

Piše: R.K.

Čas objave:
23.03.2020 15:22

V jugovzhodni Sloveniji 57 potrjenih okužb s koronavirusom, dve več kot včeraj. V Brežicah nimajo težav z zdravniki, ki dnevno prihajajo iz Hrvaške.

Danes objavljeni podatki Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja kažejo, da je v Sloveniji trenutno z novim koronavirusom okuženih 442 oseb. V Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini je okuženih 59, kar je za dva več kot včeraj.
V občinah Dolenjske Toplice, Grosuplje, Mirna, Sevnica in Žužemberk so ugotovili po eno okužbo s koronavirusom, v Brežicah, Ivančni Gorici in Kočevju po dve, v Črnomlju pa tri. V Ribnici in Šmarjeških Toplicah so po štirje okuženi, v Novem mestu, Semiču, v Trebnjem in Velikih Laščah pa po šest. V Metliki je okuženih 25 oseb.
Nove okužbe so zaznali tudi v Domu starejših občanov Metlika, kjer vsem varovancem zagotavljajo 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Tri okužene stanovalce z blagimi simptomi so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih, med njimi je pet zaposlenih, 14 potrjeno okuženih so premestili na Golnik, dva okužena oskrbovanca metliškega doma starejših sta umrla.


V izolaciji v Metliki je tudi 16 varovancev tega doma, za katere sumijo, da bi lahko bili okuženi, a jih še niso testirali.
Pred tednom so imeli sicer potrjeno okuženih sedem varovancev in pet zaposlenih, kar pomeni, da se je število okuženih varovancev okrepilo za pet. Iz Metliškega doma starejših občanov sporočajo, da o spremenjenem zdravstvenem stanju posameznega stanovalca nemudoma obvestijo njegove svojce, ter da redno izvajajo preventivne zaščitne ukrepe, ki so jih sprejeli ob začetku pojava koronavirusa v tej ustanovi. Stanovalci se še vedno zadržujejo po sobah, zaposleni v domu pa jim skušajo zagotavljati največje možno udobje, so dodali.
Medtem pa se v bolnišnici Brežice pripravljajo na morebitne težave pri prehodu zdravnikov iz Hrvaške čez mejo. Zaposlenih imajo namreč šest zdravnikov iz sosednje Hrvaške. Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar je povedala, da bolnišničnega vodstva sicer doslej še ni obvestil nihče, da ne more na delo. Če bodo to storili, pa bodo hrvaške zdravnike namestili v bolnišničnih nadstandardnih sobah. Če bo kakšna potreba več, bodo zdravnike iz Hrvaške po govoru z brežiško občino nastanili tudi v apartmajih Mladinskega centra Brežice.
V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo zaposlena le dva strokovna delavca s hrvaške strani meje. Rentgenologa, ki delo opravlja od doma, in kardiologinjo, ki jo v zdajšnjih epidemioloških razmerah lahko pogrešajo, je pojasnil strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič.

Koronavirus - Aktualno z Dolenjske, 23.3.2020, ob 16:10