goreči avto Svet24.si

Udeleženca dirke po avtocesti zgorela v svojem ...

Carlos_X_de_Francia_(François_Gérard) Svet24.si

Nad Novo Gorico počiva edini francoski kralj, ...

4bb58d06-ff38-464d-b974-1606991d635c Necenzurirano

Hrvaški naskok na zdravstvo: kupili kliniko ...

sds trstenjakova prostori pl Reporter.si

To so novi prostori, ki jih je Janša kupil za SDS...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Kol.dirka po sloveniji 2024 Novo mesto

4. ETAPA: Bilbao zmagal za Gina, Aleotti ubranil zeleno majico

Piše: Tour of Slovenia

Čas objave:
15.06.2024 18:18

30. dirka Po Sloveniji se je prevesila v sam zaključek, s kraljevsko etapo od Škofljice do Krvavca pa boj za zeleno majico vendarle še ni povsem odločen. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) je zmagal etapo s tremi sekundami prednosti pred četverico v kateri je bil tudi vodilni Giovanni Aleotti (BORA - Hansgrohe). Domen Novak (UEA Team Emirates) je osvojil 9. mesto.

Nov dan in novo napeto dirkanje, zahtevnost zaključka etape pa ni prav nič vplivala na intenzivnost v prvem delu. Osmerica kolesarjev je pobegnila kmalu po štartu v Škofljici in si na vzponu na Golo privozila več kot štiri minute prednosti, ujeti pa so bili šele na vzponu na Krvavec. Tam so v ospredje stopili kandidati za skupno zmago in skupina se je hitro začela redčiti. Najbolj odločno so vozili člani ekipe Bahrain Victorious z Bilbaom na čelu in na koncu tudi slavili. Vendar pa se Španec vendarle ni mogel povsem odtresti četverice Giovanni Aleotti (BORA - Hansgrohe), Paul Double (Team Polti Kometa), Giulio Pellizzari in Domenico Pozzovivo (oba VF Group-Bardiani CSF- Faizane'). Ključen je bil seveda boj za zeleno majico, ki ga je danes znova dobil Aleotti. Ali bo enako tudi jutri v Novem mestu se bo bržkone odločilo na Trški gori.

Domen Novak je ciljno črto prečkal s 17 sekundami zaostanka in osvojil 9. mesto, prav tako je najboljši Slovenec v skupnem seštevku, pred zadnjo etapo je na 13. mestu s skoraj dvema minutama zaostanka.

Pello Bilbao: »Po včerajšnji etapi smo bili dokaj prepričani, da je današanja etapa idealna zame. Tudi z vidika datuma je zelo pomembna zame, popolna etapa, ki jo lahko posvetim Ginu. Hkrati je to tudi prva zmaga po lanski Dirki po Franciji. Na koncu bi lahko napadel tudi zeleno majico, vendar sem želel zagotoviti etapno zmago. Zadnjih 500 metrov je bilo res napornih, vse moje misli so bile usmerjene proti ciljni črti. Za nas je to zagotovo poseben dan. Z zmago sem si tudi utrdil samozavest pred Dirko po Franciji. Zaradi bolezni nisem šel na dirko v Švico in sem moral spremeniti načrte. Na srečo je obstajal plan B in sem šel lahko v Slovenijo. Dirka je zares prijetna in zanimiva, mislim da bo to tudi ključni trenutek zame na poti do Francije.«

Druge zanimivosti z etape:
- Prvič na dirki Po Sloveniji smo imeli modro linijo. V sodelovanju s Telekomom Slovenije smo 100 metrov dolg odsek pri vasi Sidraž označili z modro linijo ter navijače pozvali naj navijajo iza nje. S tem smo opozorili na problematiko neustreznega navijanja in včasih oviranja kolesarjev ter postavili zgled tudi za druge dirke.
- Italijanska ekipa VF Group-Bardiani CSF- Faizane' je več kot očitno prišla v Slovenijo z visokimi ambicijami. Danes so bili znova ekipa dneva, prav tako še naprej vodijo v skupni razvrstitvi ekipi. Včeraj so imeli kar tri kolesarje med prvo deseterico, danes dva. Giulio Pellizzari je z minuto in pol prednosti tudi vodilni med mladimi kolesarji.
- Današnja etapa je imela nekaj več kot 2800 višinskih metrov, kar je sicer veliko, ne pa veliko več od druge etape z dobrimi 2600 metri višinske razlike. Druga jih je imela 600 manj od današnje. To jasno kaže na zahtevnost četrtkove in petkove etape, kjer so imeli mnogi kolesarji hude težave.
- Pred prihodom dirke Po Sloveniji je na Krvavcu potekala še rekreativna dirka, prav tako pa je Krvavec eden izmed vzponov na letošnjem izzivu NEO Tour. To omogoča vsem kolesarjev primerjavo z res vrhunskimi kolesari.

Zmagovalci letečih ciljev:
Ig (21 km): Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling)
Škofja Loka (65,9 km): Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling)
Kamnik: (121,2 km): Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling)

Zmagovalci gorskih ciljev
Golo (14,3 km): Mihael Štajnar (Ljubljana Gusto Santic)
Topol (51 km): Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini)
Čepulje (81,3 km): Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini)
Krvavec (147,2 km): Pello Bilbao (Bahrain Victorious)

Majice
Zelena: Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe)
Rdeča: Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe)
Modra: Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini)
Bela: Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF- Faizane')

Aleš Kirn pred 4. etapo 15.6. ob 11:00


Aleš Kirn po 4. etapi 15.6. ob 16:30