sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Zabavno Novo mesto

Zmotil ga je drobni tisk ob prejemu nove osebne izkaznice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.09.2016 11:53

Poslušalec se je obrnil na nas z vprašanjem glede osebnih izkaznic. Ob prejemu nove osebne izkaznice je namreč v drobnem tisku spremnega dopisa opozorilo, ki se glasi: …«osebne izkaznice ne izpostavljajte izjemno visokim (nad 50 st C) in nizkim temperaturam (pod -10 stopinj Celzija).

Zanima ga, zakaj je »obstojnost« tako pomembnega dokumenta glede najnižjih temperatur zgolj -10 stopinj, ko pa vemo, da so pri nas zime tudi s precej nižjimi temperaturami, pa tudi kaj se zgodi z dokumentom v primeru, če je ta izpostavljen nižjim temperaturam od -10 stopinj.

Sabina Langus Boc iz Službe za odnose z javnostmi pri Ministrstvu za notranje zadeve nam je pojasnila, da je osebna izkaznica je skladna z mednarodnimi standardi. Izdelana je iz polikarbonata in ima vgrajene številne varnostno zaščitne elemente, ki preprečujejo njeno zlorabo pred ponarejanjem in prenarejanjem. Proizvajalec jamči za njeno uporabnost za celotno obdobje veljavnosti, to pa zagotavljajo tudi predhodno izvedeni testi kakovosti materialov in izdelave. Pomembno pa je tudi ustrezno ravnanje imetnika osebne izkaznice, kar zagotavlja njeno uporabnost. Med ustrezna ravnanja imetnika seveda sodi tudi primerno hranjenje osebne izkaznice ob visokih ali nizkih temperaturah.

Pri tem je mišljeno, da se dokumenta ne sme izpostavljati ekstremnim temperaturam neposredno in dalj časa. Kljub temu, da temperature v Sloveniji v zimskem obdobju pogosto padejo pod -10 stopinj Celzija, velja, da imajo državljani, ki gredo ven, osebne izkaznice v denarnicah, torbah, žepih in podobno in ne neposredno na tako nizki temperaturi, brez dodatne zaščite - na primer na okenski polici, na armaturi vozila .... Ob tem je pomemben faktor tudi čas izpostavljenosti ekstremnim temperaturam. Opozorilo je torej namenjeno malomarnemu in ne običajnemu ravnanju z dokumentom kot je osebna izkaznica.


Dodatno so nam na omenjenem ministrstvu pojasnili, da se osebne izkaznice na obstoječih obrazcih izdajajo že od leta 1998. Reklamacij osebnih izkaznic iz razloga slabe izdelave je izredno malo. V lanskem letu je bilo na primer izdanih 182.597 osebnih izkaznic, reklamiranih pa zgolj devet.