oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Zabavno Los Angeles

Umrl soustanovitelj zasedbe Jefferson Airplane Paul Kantner

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
29.01.2016 14:11

Umrl je ameriški kitarist, pevec in tekstopisec Paul Kantner, soustanovitelj zasedbe Jefferson Airplane, ki je pripomogla k oblikovanju psihedeličnega rocka 60. let. Umrl je v četrtek v rodnem San Franciscu za posledicami srčnega napada, star je bil 74 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

(Foto: wikipedia)

Glasbeni svet je izgubil resnično ikono, je v izjavi zapisal predsednik Ameriške diskografske akademije Neil Portnow. Združenje, ki letno podeljuje nagrade grammy, je sredi januarja napovedalo, da bo skupino Jefferson Airplane kot eno od sedmih glasbenikov in bendov letos počastilo s posebnim grammyjem za življenjske dosežke.

Kantner je legendarno skupino ustanovil sredi 60. let v San Franciscu skupaj z glasbeniki, kot sta Marty Balin in Grace Slick. Slovela je po psihedeličnem blues rocku. Z uspešnicami, kot sta Somebody To Love in White Rabbit, je bila simbol takratne hipijevske kulture in t.i. poletja ljubezni v domačem San Franciscu.

Zasedba je nastopila na vseh najbolj znanih ameriških rockovskih festivalih tistega časa: v Montereyju (1967), Altamontu (1969) in na Woodstocku (1969). Na slednjem je igrala poleg glasbenih velikanov, kot so Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joan Baez in Who.

Kantner je sicer izšel iz folk glasbe. Bil je znan po zagovarjanju in tudi uživanju drog. Umrl je zaradi odpovedi več organov, ki ji je sledil srčni napad. S pevko skupine Jefferson Airplane Grace Slick je bil nekaj časa povezan tudi zasebno. Rodila se jima je hči, ki je bila navdih za skladbo A Child Is Coming, poroča francoska tiskovna agencija AFP.