sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Zabavno Dublin

Stota obletnica Joyceovega romana

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.01.2017 10:48

Skupina igralcev, literatov in informatikov je ob stoletnici izida prvega romana irskega pisatelja Jamesa Joycea Umetnikov mladostni portret ustvarila interaktivni zemljevid, ki prikazuje življenjsko pot glavnega junaka romana Stephena Dedalusa po Dublinu. Zemljevid je vključen v kartografsko platformo Google Maps.

Po besedah profesorice kulturne teorije na Univerzitetnem kolidžu v Dublinu Gerardine Meaney, ki je sodelovala pri projektu, je bilo potrebno detektivsko delo, da je skupina kraje iz romana poiskala v današnjem mestu. Vendar jim je uspelo najti celo koče v bližini reke Tolka, ki jih Joyce (1882-1941) omenja v romanu in so danes pod vodo.

Uporabniki lahko po njenih besedah vidijo, kje je protagonist romana živel, kje se je sprehajal in izobraževal. Njegovo pot lahko primerjajo z Joyceovo življenjsko potjo. "Iz interkativnega zemljevida je razvidno, da sta si bila Stephenov Dublin in Joyceov Dublin precej podobna," njene besede povzema spletni portal The Guardian.


Roman Umetnikov mladostni portret je izšel leta 1916 in opisuje umetniški razvoj junaka Stephena Dedalusa od njegovega zgodnjega otroštva do 22. leta starosti, ko zapusti rodni Dublin. Hkrati opisuje junakovo bitko proti vplivom katoliške cerkve in takratni vzpon radikalnega nacionalizma na Irskem. Zgodba temelji na zgodnjem življenju avtorja samega.