benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Zabavno Ljubljana

Slovenska aplikacija za zdravo prehranjevanje

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
03.04.2016 11:23

Slovenska mobilna aplikacija za spremljanje in izboljševanje prehranskih navad Prehranski navigator že zaseda vrh lestvice aplikacij v kategoriji zdravo življenje na portalu Google Play. S pomočjo aplikacije lahko uporabniki preverijo, kako zdravo se prehranjujejo, kakšne so njihove navade in kaj te navade pomenijo za njihovo telo na dolgi rok.

Prehranski navigator svetuje, kakšno hrano telo potrebuje glede na ritem življenja uporabnika, fizično zahtevnost njegovega dela in fizične aktivnosti v prostem času.

Uporabnik mora najprej vnesti podatke o sebi: obvezni so spol, starost, teža, višina, število ur spanja, fizična zahtevnost delovnega mesta in fizična aktivnost v prostem času. Dodatni podatki, na primer o sladkorju in holesterolu v krvi, pa bodo aplikaciji pomagali še natančneje izračunati dnevne potrebe po energiji in hranilih. Ob tem razvijalci aplikacije zagotavljajo, da se vsi osebni podatki in podatki o zaužitih živilih ter rezultati hranijo izključno na uporabnikovi napravi.

Ko uporabnik vnese vse podatke, lahko začne v aplikacijo vnašati hrano, ki jo je tisti dan zaužil, aplikacija pa uporabnika obvešča, ali je ujel priporočene hranilne vrednosti. Jed, ki jo namerava zaužiti, lahko preveri tudi vnaprej in tako ugotovi, ali si jo res želi privoščiti ali pa jo bo raje zamenjal s čim bolj zdravim.

Prehranski navigator zna namreč učinkovito potrkati na slabo vest in pokaže, kaj se bo dogajalo s telesom, če se bo uporabnik dolgoročno prehranjeval na izbrani način.

Aplikacija je nastala v okviru projekta Malica ni kava in cigaret, ki ga je izvedel konzorcij v sestavi podjetij Soške elektrarne Nova Gorica in Cobit, Sindikata Severnoprimorske regije Neodvisnost-KNSS in zavoda Con SENSE kot del aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu. Projekt je sofinanciral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato je aplikacija brezplačna - vsak jo lahko naloži prek spletne strani www.prehranskinavigator.si.